Gratinerad lax med basilika och västerbottensost

Betyg (1-5):
4.52 (33 betyg)

En uppdaterad version av den klassiska fiskgratängen. Smakrik och krämig. Recept av Gustav Trägårdh och foto: Åsa Dahlgren

Tillagningstid: 40 min
Ugnstemperatur:200º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (13)
  • 500 g laxfilé
  • 1 msk smör
  • 250 g skogschampinjoner, delade
  • 3 vitlöksklyfta, skivade
  • 70 g färsk spenat
  • 200 g körsbärstomat
  • Basilika- och västerbottenssås
  • 2.5 dl grädde
  • 2 msk fiskfond
  • 1 dl vatten
  • 0.5 citron, pressad saft
  • 1 kruka färsk basilika, grovhackad
  • 50 g västerbottensost, riven
  • Till servering
  • ris eller potatis

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Skär laxen i portionsbitar och salta. Hetta upp en stekpanna och klicka i smör. Stek svamp och vitlök ca 5 min.
  2. Lägg ner spenaten och vänd runt tills den sjunkit ihop. Tillsätt tomaterna. Täck botten på en ugnsform med svampblandningen.
  3. Lägg laxbitarna ovanpå och dra några varv med pepparkvarnen. Blanda alla ingredienser till såsen och häll den över fisken.
  4. Gratinera mitt i ugnen ca 20 min. Servera med en grönsallad och ris eller kokt potatis.

Tips

Självklart funkar det med andra fisksorter än lax.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Marie

2017-04-23

Jättegott! Jag brukar använda fryst torskblock, vanliga kvisttomater samt fryst spenat och basilika, då blir det en billigare och lättare rätt som fortfarande smakar fantastiskt. Matvete funkar också bra till.

Tom

2017-04-15

Mycket god laxrätt. Torsk funkar lika bra. Till vardags har vi hoppat tomat och svamp. Fortfarande lika gott. Tar den ost jag har och recept fungerar perfekt med de billigare osorterad fryst lax paketen.

Liknande recept

Torsk i saffranssås med rosépeppar

(85)

Laxrulader med torskfärs och gräddkokt fänkål

(99)

Lax med ingefära, chili och lime

(22)

Ugnslax med kokos och apelsin

(51)

Citron- och persiljepanerad rödspättafilé

(14)

Dillslungade grönsaker med rimmad lax

(2)

Fiskbullar i thaisås

(4)

Torsk med tomat, halloumi och dill

(11)
13 st
  • Ingredienser (13)
  • 500 g laxfilé
  • 1 msk smör
  • 250 g skogschampinjoner, delade
  • 3 vitlöksklyfta, skivade
  • 70 g färsk spenat
  • 200 g körsbärstomat
  • Basilika- och västerbottenssås
  • 2.5 dl grädde
  • 2 msk fiskfond
  • 1 dl vatten
  • 0.5 citron, pressad saft
  • 1 kruka färsk basilika, grovhackad
  • 50 g västerbottensost, riven
  • Till servering
  • ris eller potatis

Gratinerad lax med basilika och västerbottensost

Betyg (1-5):
4.52 (33 betyg)

En uppdaterad version av den klassiska fiskgratängen. Smakrik och krämig. Recept av Gustav Trägårdh och foto: Åsa Dahlgren

Tillagningstid: 40 min
Ugnstemperatur:200º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Skär laxen i portionsbitar och salta. Hetta upp en stekpanna och klicka i smör. Stek svamp och vitlök ca 5 min.
  2. Lägg ner spenaten och vänd runt tills den sjunkit ihop. Tillsätt tomaterna. Täck botten på en ugnsform med svampblandningen.
  3. Lägg laxbitarna ovanpå och dra några varv med pepparkvarnen. Blanda alla ingredienser till såsen och häll den över fisken.
  4. Gratinera mitt i ugnen ca 20 min. Servera med en grönsallad och ris eller kokt potatis.

Tips

Självklart funkar det med andra fisksorter än lax.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Marie

2017-04-23

Jättegott! Jag brukar använda fryst torskblock, vanliga kvisttomater samt fryst spenat och basilika, då blir det en billigare och lättare rätt som fortfarande smakar fantastiskt. Matvete funkar också bra till.

Tom

2017-04-15

Mycket god laxrätt. Torsk funkar lika bra. Till vardags har vi hoppat tomat och svamp. Fortfarande lika gott. Tar den ost jag har och recept fungerar perfekt med de billigare osorterad fryst lax paketen.

Liknande recept

Torsk i saffranssås med rosépeppar

(85)

Laxrulader med torskfärs och gräddkokt fänkål

(99)

Lax med ingefära, chili och lime

(22)

Ugnslax med kokos och apelsin

(51)

Citron- och persiljepanerad rödspättafilé

(14)

Dillslungade grönsaker med rimmad lax

(2)

Fiskbullar i thaisås

(4)

Torsk med tomat, halloumi och dill

(11)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies