
Fransk paj med chèvre chaud
Betyg (1-5):
Denna franska paj med chèvre, fänkål, tomater, honung och pinjenötter är helt perfekt till fördrinken, eller som del av en buffé. Recept ur kokboken: Pajer av Lena Söderström
Tillagningstid: 1 tim + 15 min
Ugnstemperatur:200º
6 bitar
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
- 3 dl vetemjöl
- 150 g smör, kallt i tunna skivor
- 1 ägg, kylskåpskallt
- 0.5 tsk salt
- Fyllning
- 1 gul lök
- 250 g fänkål
- 4 msk olivolja
- 150 g körsbärstomater
- 1 msk balsamvinäger
- 1 tsk råsocker /strösocker
- 0.5 tsk salt
- 0.5 tsk svartpeppar
- 300 g chèvre
- 2 msk flytande honung
- 3 msk pinjenötter
- nymalen svartpeppar
- Äggstanning
- 3 ägg
- 3 dl grädde
- 3 dl riven ost
- 0.5 tsk salt
Gör så här
- Sätt ugnen på 200°. Nyp ihop mjöl och smör till en smulig deg. Tillsätt ägg och salt och arbeta ihop till en smidig deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 28 cm i diameter. Blöt ett bakplåtspapper och krama ihop till en boll. Lägg pappret över degen och häll på torkade bönor, ris eller liknande som tyngd. Förgrädda mitt i ugnen ca 10 min.
- Skiva lök och fänkål tunt. Fräs i hälften av oljan under omrörning ca 10 min. Lägg över i pajskalet. Stek halverade tomater hastigt i resten av oljan, balsamvinäger och socker. Lägg tomaterna i pajskalet och krydda med salt och peppar.
- Vispa ihop ägg, grädde, ost och salt. Häll över grönsakerna och peta runt med en gaffel så allt blir ordentligt blandat. Grädda i nedre av ugnen ca 20 min. Skär chèvren i sex skivor och lägg ovanpå. Ringla över honungen och strö på pinjenötterna. Grädda ytterligare 15–20 min. Dra ett varv med pepparkvarnen vid servering.
Liknande recept
Fransk paj med chèvre chaud
Betyg (1-5):
Denna franska paj med chèvre, fänkål, tomater, honung och pinjenötter är helt perfekt till fördrinken, eller som del av en buffé. Recept ur kokboken: Pajer av Lena Söderström
Tillagningstid: 1 tim + 15 min
Ugnstemperatur:200º
6 bitar
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
Gör så här
- Sätt ugnen på 200°. Nyp ihop mjöl och smör till en smulig deg. Tillsätt ägg och salt och arbeta ihop till en smidig deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 28 cm i diameter. Blöt ett bakplåtspapper och krama ihop till en boll. Lägg pappret över degen och häll på torkade bönor, ris eller liknande som tyngd. Förgrädda mitt i ugnen ca 10 min.
- Skiva lök och fänkål tunt. Fräs i hälften av oljan under omrörning ca 10 min. Lägg över i pajskalet. Stek halverade tomater hastigt i resten av oljan, balsamvinäger och socker. Lägg tomaterna i pajskalet och krydda med salt och peppar.
- Vispa ihop ägg, grädde, ost och salt. Häll över grönsakerna och peta runt med en gaffel så allt blir ordentligt blandat. Grädda i nedre av ugnen ca 20 min. Skär chèvren i sex skivor och lägg ovanpå. Ringla över honungen och strö på pinjenötterna. Grädda ytterligare 15–20 min. Dra ett varv med pepparkvarnen vid servering.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!