
Fransk böngryta
Bönor, lök och potatis samsas i en buljong med både vin och crème fraiche. Toppad med tomater och knapriga krutonger blir det tillsammans en helt underbar fransk böngryta.
- (16)
- 1 msk olivolja
- 200 g rotselleri, fintärnad
- 400 g potatis, tärnad
- 1 gul lök, i klyftor
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 5 dl vatten
- 2 dl torrt vitt vin eller matlagningsvin
- 2 grönsaksbuljongtärningar
- 2 dl crème fraiche
- 400 g kidneybönor, på burk, bruttovikt, sköljda
- 1 dl soltorkade tomater
- 1 msk hackad färsk timjan + till garnering
- 2 krm cayennepeppar
- 0.5 tsk salt
- Topping:
- krutonger
- delade körsbärstomater
Gör så här
- Hetta upp en gryta med olja i. Stek rotselleri, potatis, lök och vitlök utan att de får färg i ca 2 min. Slå på vatten och vin och smula ner buljongtärningar. Låt koka under lock i 20 min.
- Tillsätt resten av ingredienserna. Rör om och låt sjuda tills allt är varmt. Toppa med krutonger och tomater.
Liknande recept
Fransk böngryta
Bönor, lök och potatis samsas i en buljong med både vin och crème fraiche. Toppad med tomater och knapriga krutonger blir det tillsammans en helt underbar fransk böngryta.
Gör så här
- Hetta upp en gryta med olja i. Stek rotselleri, potatis, lök och vitlök utan att de får färg i ca 2 min. Slå på vatten och vin och smula ner buljongtärningar. Låt koka under lock i 20 min.
- Tillsätt resten av ingredienserna. Rör om och låt sjuda tills allt är varmt. Toppa med krutonger och tomater.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2017-05-18
Detta var riktigt gott! 2:a ggr jag lagade till detta uteslöt jag vinet (använde äppelcidervinäger för lite syra istället) o minskade på vattnet för att få lite mer "gryta" än soppa, o så toppade jag med turkisk yoghurt kryddad med finhackade örter o vitlök.....
2017-05-02
Otroligt god smak! Dock blev den mer som soppa än gryta.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
Kerstin
2017-05-18
Detta var riktigt gott! 2:a ggr jag lagade till detta uteslöt jag vinet (använde äppelcidervinäger för lite syra istället) o minskade på vattnet för att få lite mer "gryta" än soppa, o så toppade jag med turkisk yoghurt kryddad med finhackade örter o vitlök.....
Susanna
2017-05-02
Otroligt god smak! Dock blev den mer som soppa än gryta.