Fläskytterfilé med proseccosås och ugnsstekta grönsaker
  • Tid 1 tim
  • Ugn 200-250º

Fläskytterfilé med proseccosås och ugnsstekta grönsaker

5 (1 betyg)

  • Tillagningstid 1 tim
  • Ingredienser 20
  • Ugnstemperatur 200-250º

Ingredienser

6 portioner
  • 800 g fläskytterfilé
  • 0.5 msk flingsalt
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 2 msk smör
  • 1 msk neutral olja
Grönsakstillbehör
  • 30 g torkad trattkantarell
  • 1 msk smör
  • 100 g svartkål eller grönkål
  • 300 g jordärtskockor, i stavar
  • 200 g svartrötter, i stavar
  • 200 g rotselleri, i stavar
  • 2 msk neutral olja
  • 1 tsk flingsalt
  • salt och svartpeppar
Proseccosås
  • 0.5 finhackad rödlök
  • 2 msk smör
  • 3 dl grädde
  • 2 msk koncentrerad oxfond
  • 1 msk finhackad timjan
  • 2 dl mousserande vitt vin (prosecco)
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Skär bort fettkappan på fläskytterfilén. Strö ut salt och peppar på en skärbräda och vänd köttet i kryddorna. Hetta upp en stekpanna och bryn köttet runt om i smör och olja. Stick in en ugnstermometer och tillaga i ugn på 200° till en innertemperatur på 70°. Låt köttet vila under folie fram till serveringen.

Grönsakstillbehör:

  1. 1

    Lägg kantarellerna i blöt ca 15 min. Låt rinna av och stek i smör tills vätskan försvunnit, tillsätt svartkålen och fräs med ca 5 min.

  2. 2

    Höj ugnsvärmen till 250° och fördela grönsaksstavarna på en plåt och vänd runt med olja och salt. Rosta mitt i ugnen till fin färg, ca 20 min. Blanda svamp och svartkål med de rostade grönsaksstavarna och smaka av med salt och peppar.

Proseccosås:

  1. 1

    Fräs löken i smör i en kastrull. Häll på grädde, fond, timjan och prosecco. Låt koka ner till hälften och smaka av med salt.

  2. 2

    Skär köttet i 2 cm skivor och lägg upp på tallrikar tillsammans med grönsakerna. Mixa såsen skummig med en stavmixer och häll på precis innan servering.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Blanda de skalade svartrötterna direkt med olja så de inte mörknar.
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

1 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Hans

    Den här rätten överraskar hela familjen gång på gång. Den är så god!!!