Fläskfilégryta med champinjoner och palsternacksmos

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
3.06 (78 betyg)

Fläskfilégrytan med smak av svamp, senap och dragon blir extra god om den serveras med palsternacksmos.

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 500 g fläskfilé
  • 250 g champinjoner, borstade eller sköljda
  • 8 st schalottenlökar
  • 1 msk vetemjöl
  • 3 dl vatten
  • 2 dl grädde
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 msk äppelmos eller äppeljuice
  • 0.5 tsk torkad dragon
  • Palsternacksmos:
  • 600 g potatis, helst mjölig, skalad, i bitar
  • 400 g palsternacka, skalad, i bitar
  • 0.5 st skivad purjolök
  • 2 msk smör
  • 1 citron, pressad saft och rivet skal
  • 0.5 tsk peppar
  • 1 dl färsk hackad körvel

Gör så här

  1. Ta bort senor och fett från fläskfilén. Skär den i tjocka skivor. Smält smöret i en stekpanna eller gryta och bryn fläskfilébitarna runt om på hög värme. Salta och peppra, använd hälften av saltet och pepparen. Tillsätt champinjoner och lök. Fräs under omrörning.
  2. Vispa ut mjölet med vatten, häll i pannan och rör om. Sänk värmen och tillsätt grädde, senap, salt, peppar, äppelmos eller äppeljuice och dragon. Låt allt sjuda cirka fem minuter. Rör om då och då.

Palsternacksmos

  1. Koka potatis och palsternacka i lättsaltat vatten tills bitarna är mjuka, cirka 15 minuter. Häll av vattnet och mosa bitarna med en potatispress.
  2. Smälthälften av smöret i en stekpanna och fräs purjolöken mjuk cirka 1 minut. Blanda purjolöken med moset. Tillsätt andra hälften av smöret, citronsaft och -skal, salt, peppar och körvel. Rör om och smaka av.
  3. Glutenallergiker: Byt ut vetemjölet mot majsena.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Caramel

2013-04-28

Ganska smak- och färglös anrättning. Äppelmoset gjorde varken till eller från. behövde betydligt mer kryddning.

Micke

2011-12-11

Väldigt mycket jobb för en sådär rätt! Overkill med fläskfilé. Palsternacksmoset skulle nog klara sig lika bra utan citron och purjolök.

Liknande recept

Spara recept

Caesarsallad - grundrecept

Betyg
Betyg
(33)
Spara recept

Köttfärssås med sidfläsk

Betyg
Betyg
(88)
Spara recept

Lamm- och rotsellerisoppa med ostronskivling och sparris

Betyg
Betyg
(0)
Spara recept

Fläskkotletter med kantarellsås

Betyg
Betyg
(5)
Spara recept

Fläskytterfilégryta med svamp och bacon

Betyg
Betyg
(258)
Spara recept

Stora köttbullar i svampsås

Betyg
Betyg
(21)
Spara recept

Fläskkotlett med kantareller

Betyg
Betyg
(3)
Spara recept

Lotta Lundgren - Ramen med fläskkarré och svamp

Betyg
Betyg
(88)
16 st
  • Ingredienser (16)
  • 500 g fläskfilé
  • 250 g champinjoner, borstade eller sköljda
  • 8 st schalottenlökar
  • 1 msk vetemjöl
  • 3 dl vatten
  • 2 dl grädde
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 msk äppelmos eller äppeljuice
  • 0.5 tsk torkad dragon
  • Palsternacksmos:
  • 600 g potatis, helst mjölig, skalad, i bitar
  • 400 g palsternacka, skalad, i bitar
  • 0.5 st skivad purjolök
  • 2 msk smör
  • 1 citron, pressad saft och rivet skal
  • 0.5 tsk peppar
  • 1 dl färsk hackad körvel

Fläskfilégryta med champinjoner och palsternacksmos

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
3.06 (78 betyg)

Fläskfilégrytan med smak av svamp, senap och dragon blir extra god om den serveras med palsternacksmos.

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Ta bort senor och fett från fläskfilén. Skär den i tjocka skivor. Smält smöret i en stekpanna eller gryta och bryn fläskfilébitarna runt om på hög värme. Salta och peppra, använd hälften av saltet och pepparen. Tillsätt champinjoner och lök. Fräs under omrörning.
  2. Vispa ut mjölet med vatten, häll i pannan och rör om. Sänk värmen och tillsätt grädde, senap, salt, peppar, äppelmos eller äppeljuice och dragon. Låt allt sjuda cirka fem minuter. Rör om då och då.

Palsternacksmos

  1. Koka potatis och palsternacka i lättsaltat vatten tills bitarna är mjuka, cirka 15 minuter. Häll av vattnet och mosa bitarna med en potatispress.
  2. Smälthälften av smöret i en stekpanna och fräs purjolöken mjuk cirka 1 minut. Blanda purjolöken med moset. Tillsätt andra hälften av smöret, citronsaft och -skal, salt, peppar och körvel. Rör om och smaka av.
  3. Glutenallergiker: Byt ut vetemjölet mot majsena.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Caramel

2013-04-28

Ganska smak- och färglös anrättning. Äppelmoset gjorde varken till eller från. behövde betydligt mer kryddning.

Micke

2011-12-11

Väldigt mycket jobb för en sådär rätt! Overkill med fläskfilé. Palsternacksmoset skulle nog klara sig lika bra utan citron och purjolök.

Liknande recept

Spara recept

Caesarsallad - grundrecept

Betyg
Betyg
(33)
Spara recept

Köttfärssås med sidfläsk

Betyg
Betyg
(88)
Spara recept

Lamm- och rotsellerisoppa med ostronskivling och sparris

Betyg
Betyg
(0)
Spara recept

Fläskkotletter med kantarellsås

Betyg
Betyg
(5)
Spara recept

Fläskytterfilégryta med svamp och bacon

Betyg
Betyg
(258)
Spara recept

Stora köttbullar i svampsås

Betyg
Betyg
(21)
Spara recept

Fläskkotlett med kantareller

Betyg
Betyg
(3)
Spara recept

Lotta Lundgren - Ramen med fläskkarré och svamp

Betyg
Betyg
(88)