
Fläskfilégryta
Ett klassiskt fläskfilérecept från 80-talet med lite nya smaker.
- 500 g fläskfilé
- 1 msk olivolja
- 1 msk smör
- 1 tärnad zucchini
- 1 strimlad gul lök
- 1 finhackad vitlöksklyfta
- 0.5 tsk svartpeppar
- 1 dl vitt vin
- 1.5 dl grädde
- 0.5 dl vatten
- 1 dl cornichon
- 1 tsk salt
- Till servering:
- 1 kg potatis i klyftor
- 1 msk olivolja
- 1 tsk salt
Gör så här
- Sätt ugnen på 225°.
- Lägg potatisen på en plåt och ringla över olivolja och salt. Låt stå i ugnen i 25 minuter.
- Putsa fläskfilén och skär i 2 centimeter tjocka skivor.
- Hetta upp en traktörpanna eller gryta med hälften av smör och olja. Stek zucchini, lök och vitlök i 3 minuter. Ta upp och lägg åt sidan.
- Bryn köttet i resten av smör och olja i samma panna. Lägg ner grönsakerna, salta och peppra, tillsätt vin, grädde och cornichons. Låt koka ihop ca 5 minuter. Servera med klyftpotatisen.
Tips

Förstärk smaken på grytan med ölkorv och red av med majsena om du önskar en krämigare sås. Tärna gärna ner en paprika och lite majs.
Liknande recept
Fläskfilégryta
Ett klassiskt fläskfilérecept från 80-talet med lite nya smaker.
Gör så här
- Sätt ugnen på 225°.
- Lägg potatisen på en plåt och ringla över olivolja och salt. Låt stå i ugnen i 25 minuter.
- Putsa fläskfilén och skär i 2 centimeter tjocka skivor.
- Hetta upp en traktörpanna eller gryta med hälften av smör och olja. Stek zucchini, lök och vitlök i 3 minuter. Ta upp och lägg åt sidan.
- Bryn köttet i resten av smör och olja i samma panna. Lägg ner grönsakerna, salta och peppra, tillsätt vin, grädde och cornichons. Låt koka ihop ca 5 minuter. Servera med klyftpotatisen.
Tips

Förstärk smaken på grytan med ölkorv och red av med majsena om du önskar en krämigare sås. Tärna gärna ner en paprika och lite majs.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2012-12-13
Helt underbar och ännu godare dagen efter. Jag skippade vinet men ska ta med det nästa gång
2012-12-04
gammalt fint recept från 60-70-talet, då med pepperoni o svarta oliver, men ingen zuccini
2012-11-11
Jag tyckte att det blev en god smak på grytan. Vispgrädden skulle jag inte velat bytt ut men jag undrar om man inte hade kunnat byta ut cornichon och syltlök mot något annat för det är ändå lite speciell smak på dem. Jag hade något längre stek- och koktid också och det blev nog bara godare!
2012-11-09
smaskens! vi provade med en chilipeppar-kryddad korv och sen blandade sylt löken med andra sorters små lök. vi bytte också ut vispgrädden med matlagningsgrädde...underbar blev den!
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
Annika
2012-12-13
Helt underbar och ännu godare dagen efter. Jag skippade vinet men ska ta med det nästa gång
lena broström
2012-12-04
gammalt fint recept från 60-70-talet, då med pepperoni o svarta oliver, men ingen zuccini
Sussi
2012-11-11
Jag tyckte att det blev en god smak på grytan. Vispgrädden skulle jag inte velat bytt ut men jag undrar om man inte hade kunnat byta ut cornichon och syltlök mot något annat för det är ändå lite speciell smak på dem. Jag hade något längre stek- och koktid också och det blev nog bara godare!
jordana
2012-11-09
smaskens! vi provade med en chilipeppar-kryddad korv och sen blandade sylt löken med andra sorters små lök. vi bytte också ut vispgrädden med matlagningsgrädde...underbar blev den!