
Fläskfilé täckt av solrospesto
Fläskfilén får god smak när den täcks med pesto av solroskärnor, basilika och vitlök.
- 600 g fläskfilé
- 0.5 tsk svartpeppar
- 1 msk smör
- 1 msk olivolja
- 1 tsk salt
- Solrospesto:
- 1 dl solroskärnor + 2 msk till topping
- 2 krukor basilika, bladen
- 1 vitlöksklyfta ev mer
- 1 citron, 1 msk pressas saft + finrivet skal
- 2 dl olivolja
- 2 dl finriven parmesanost
- 0.5 tsk salt
Gör så här
- Rosta solrosfröna i en torr het stekpanna tills de är gyllene i färgen. Lägg undan fröna till toppingen.
Solrospesto
- Mixa alla ingredienser till peston i en matberedare eller med stavmixer. Smaka av med salt.
- Putsa fläskfilén och krydda med salt och peppar. Hetta upp smör och olja i en stekpanna. Bryn köttet runtom tills hela filén har fått en fin stekyta.
- Lägg filén i en ugnsform och stek mitt i ugnen på 200° i cirka 20 minuter eller tills innertemperaturen är 67°. Ta ut köttet och skeda över 2/3 av peston. Svep in köttet i folie och låt vila i cirka 10 minuter.
- Skär köttet i skivor och ringla över resterande pesto och strö över de sparade solrosfröna.
Tips

Den här rätten passar bra på en buffé. Räkna då med att receptet räcker till 6-8 personer.
Liknande recept
Fläskfilé täckt av solrospesto
Fläskfilén får god smak när den täcks med pesto av solroskärnor, basilika och vitlök.
Gör så här
- Rosta solrosfröna i en torr het stekpanna tills de är gyllene i färgen. Lägg undan fröna till toppingen.
Solrospesto
- Mixa alla ingredienser till peston i en matberedare eller med stavmixer. Smaka av med salt.
- Putsa fläskfilén och krydda med salt och peppar. Hetta upp smör och olja i en stekpanna. Bryn köttet runtom tills hela filén har fått en fin stekyta.
- Lägg filén i en ugnsform och stek mitt i ugnen på 200° i cirka 20 minuter eller tills innertemperaturen är 67°. Ta ut köttet och skeda över 2/3 av peston. Svep in köttet i folie och låt vila i cirka 10 minuter.
- Skär köttet i skivor och ringla över resterande pesto och strö över de sparade solrosfröna.
Tips

Den här rätten passar bra på en buffé. Räkna då med att receptet räcker till 6-8 personer.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2015-07-25
Ett riktigt bra recept. Jag serverade potatisgratäng, smörstekta skivade Karljohansvampar och en grönsallad till. En riktig festmåltid. :)
2013-03-08
Serverade den mycket goda peston till fläskkotletter och pasta.
2013-02-28
Peston var riktigt god. Jag hade ugnsrostade rotfrukter med ringlad honung till. Mycket gott.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
Marianne
2015-07-25
Ett riktigt bra recept. Jag serverade potatisgratäng, smörstekta skivade Karljohansvampar och en grönsallad till. En riktig festmåltid. :)
Cecilia
2013-03-08
Serverade den mycket goda peston till fläskkotletter och pasta.
Birgitta
2013-02-28
Peston var riktigt god. Jag hade ugnsrostade rotfrukter med ringlad honung till. Mycket gott.