Fänkålsgravad lax
  • Tid 15 min + 2 dygn att grava

Fänkålsgravad lax

5 (1 betyg)

Fänkål och citron är bästa smaksättningen av lax. Recept av Niklas Ekstedt

  • Tillagningstid 15 min + 2 dygn att grava
  • Ingredienser 13

Ingredienser

6 bufféportioner
  • 500 g laxfilé med skinn
  • 2 msk fänkålsfrön
  • 1 tsk vitpepparkorn
  • 3 msk salt
  • 3 msk strösocker
  • 1 citron, finrivet skal (endast det gula)
  • 0.5 dl hackad dill
  • 2 tsk fänkålsfrön, torrostade
Hyvlad fänkål
  • 1 fänkål
  • 1 msk olivolja
  • 0.5 citron, finrivet skal (endast det gula) och saft
  • salt
Till servering
  • hovmästarsås
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Mortla fänkålsfrön och vitpeppar, blanda med salt, socker och citronskal. Gnid in laxen med kryddblandningen.

  2. 2

    Lägg laxen i en plastpåse och lägg påsen i en form med skinnsidan uppåt. Låt stå i rumstemperatur ca 1 timme, så att salt och socker smälter.

  3. 3

    Ställ i kylskåp och låt grava 2 dygn, vänd påsen efter 1 dygn. Häll av vätskan och torka av laxen. Klappa in laxen med dillen och skär i tunna skivor.

Hyvlad fänkål:

  1. 1

    Hyvla fänkålen tunt med mandolin eller osthyvel. Vänd ihop med olivolja och citron, smaka av med salt.

  2. 2

    Lägg upp laxen på ett serveringsfat. Strö över rostade fänkålsfrön och servera med den hyvlade fänkålen och hovmästarsås.

Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar