Falafel från Falafelbaren

Betyg (1-5):
4.06 (18 betyg)

Grunden i hela måltiden! Nyfriterade är de oslagbara.

Tillagningstid: 30 min + 8 tim blötläggning
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (7)
  • 250 g torkade kikärtor
  • 1 gul lök, grovriven
  • 2 vitlöksklyftor, finrivna
  • 1 kruka koriander, finhackad
  • 2 msk malen spiskummin
  • 1 krm bikarbonat
  • 1 liter rapsolja, till fritering

Gör så här

  1. Lägg kikärterna i en stor bunke, häll på rikligt med vatten. Låt stå i rumstemperatur minst 8 timmar.
  2. Skölj kikärterna i kallt vatten. Mixa en liten mängd i taget (ca 3 dl) i en matberedare så att de blir mosiga men inte en helt slät massa.
  3. Blanda alla ingredienser ordentligt och låt smeten stå och vila minst 30 min. Tillsätt lite vatten om smeten känns för smulig. Den ska vara klibbig men inte vattnig.
  4. Hetta upp oljan till 180° i en stekpanna eller kastrull med höga kanter. Oljan ska komma ca 5 cm upp på kanten. Krama ihop lite smet till en rund boll, lite mindre än en pingisboll. Lägg försiktigt ner en i taget med t ex en hålslev. Oljan ska genast börja fräsa och de ska inte sjunka till botten. Fritera några åt gången ca 1 minut. De ska få en fin, krispig yta. Låt rinna av på hushållspapper. Det blir ca 16 st.

Tips:

  1. Låt oljan från friteringen kallna helt och häll över i en PET-flaska med lock. Använd snart igen till fritering eller släng flaskan. Olja i stora mängder är inte bra för våra avlopp.

Tips

De torkade kikärterna ska inte kokas – bara blötläggas innan mixning.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Malin

2019-01-10

Sjukt goda!

Liknande recept

Potatis- och löktortillas med tomatsalsa

(0)

Kryddig plommonkyckling

(0)

Rågmacka med tonfiskröra

(4)

Klassisk laxburgare

(2)

Koreansk BBQ-taco

(3)

Tacobåtar med kycklingfärs

(3)
7 st
  • Ingredienser (7)
  • 250 g torkade kikärtor
  • 1 gul lök, grovriven
  • 2 vitlöksklyftor, finrivna
  • 1 kruka koriander, finhackad
  • 2 msk malen spiskummin
  • 1 krm bikarbonat
  • 1 liter rapsolja, till fritering

Falafel från Falafelbaren

Betyg (1-5):
4.06 (18 betyg)

Grunden i hela måltiden! Nyfriterade är de oslagbara.

Tillagningstid: 30 min + 8 tim blötläggning
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Lägg kikärterna i en stor bunke, häll på rikligt med vatten. Låt stå i rumstemperatur minst 8 timmar.
  2. Skölj kikärterna i kallt vatten. Mixa en liten mängd i taget (ca 3 dl) i en matberedare så att de blir mosiga men inte en helt slät massa.
  3. Blanda alla ingredienser ordentligt och låt smeten stå och vila minst 30 min. Tillsätt lite vatten om smeten känns för smulig. Den ska vara klibbig men inte vattnig.
  4. Hetta upp oljan till 180° i en stekpanna eller kastrull med höga kanter. Oljan ska komma ca 5 cm upp på kanten. Krama ihop lite smet till en rund boll, lite mindre än en pingisboll. Lägg försiktigt ner en i taget med t ex en hålslev. Oljan ska genast börja fräsa och de ska inte sjunka till botten. Fritera några åt gången ca 1 minut. De ska få en fin, krispig yta. Låt rinna av på hushållspapper. Det blir ca 16 st.

Tips:

  1. Låt oljan från friteringen kallna helt och häll över i en PET-flaska med lock. Använd snart igen till fritering eller släng flaskan. Olja i stora mängder är inte bra för våra avlopp.

Tips

De torkade kikärterna ska inte kokas – bara blötläggas innan mixning.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Malin

2019-01-10

Sjukt goda!

Liknande recept

Potatis- och löktortillas med tomatsalsa

(0)

Kryddig plommonkyckling

(0)

Rågmacka med tonfiskröra

(4)

Klassisk laxburgare

(2)

Koreansk BBQ-taco

(3)

Tacobåtar med kycklingfärs

(3)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies