Crema catalana med fikonkompott

Crema catalana med fikonkompott

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(0)

Den spanska varianten på crème brûlée som inte behöver tillagas i ugn. Vaniljdoftande med en aromrik kompott på färska fikon och konjak.

Tillagningstid: 1 timme 20 minuter
Ugnstemperatur:250º
6 portioner
  • Crema catalana:
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl mjölk
  • 2 kanelstänger
  • 0.5 apelsin, rivet skal
  • 4 ägg, endast gulor
  • 1 dl socker
  • Topping:
  • 1.5 dl brunt farinsocker
  • Fikonkompott:
  • 1 dl vatten
  • 1 dl socker
  • 4 msk konjak
  • 6 färska fikon

Gör så här

Fikonkompott

  1. Koka upp vatten, socker och cognac. Dela fikonen i klyftor och lägg i dem. Sjud tills fikonen är mjuka och sockerlagen nästan kokat in och är tjock. Tag från värmen och låt kallna.

Crema Catalana

  1. Blanda alla ingredienser i en kastrull. Sjud upp under omrörning tills krämen tjocknat, den ska inte koka. Ta bort kanelstången och fördela krämen i 6 ugnssäkra portionsformar. Låt krämen kallna och ställ den i kylskåp så att den blir riktigt kall.
  2. Sätt ugnen på 250°. Strö ett tunt lager farinsocker över varje form. Gratinera högst upp i ugnen med öppen ugnslucka tills sockret smält, se till att det inte blir bränt.
  3. Servera genast med fikonkompotten.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Crema catalana med fikonkompott
11 st
  • Ingredienser (11)
  • Crema catalana:
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl mjölk
  • 2 kanelstänger
  • 0.5 apelsin, rivet skal
  • 4 ägg, endast gulor
  • 1 dl socker
  • Topping:
  • 1.5 dl brunt farinsocker
  • Fikonkompott:
  • 1 dl vatten
  • 1 dl socker
  • 4 msk konjak
  • 6 färska fikon

Crema catalana med fikonkompott

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(0)

Den spanska varianten på crème brûlée som inte behöver tillagas i ugn. Vaniljdoftande med en aromrik kompott på färska fikon och konjak.

Tillagningstid: 1 timme 20 minuter
Ugnstemperatur:250º
6 portioner

Gör så här

Fikonkompott

  1. Koka upp vatten, socker och cognac. Dela fikonen i klyftor och lägg i dem. Sjud tills fikonen är mjuka och sockerlagen nästan kokat in och är tjock. Tag från värmen och låt kallna.

Crema Catalana

  1. Blanda alla ingredienser i en kastrull. Sjud upp under omrörning tills krämen tjocknat, den ska inte koka. Ta bort kanelstången och fördela krämen i 6 ugnssäkra portionsformar. Låt krämen kallna och ställ den i kylskåp så att den blir riktigt kall.
  2. Sätt ugnen på 250°. Strö ett tunt lager farinsocker över varje form. Gratinera högst upp i ugnen med öppen ugnslucka tills sockret smält, se till att det inte blir bränt.
  3. Servera genast med fikonkompotten.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!