Coq au vin med kyckling

Coq au vin med kyckling

2.77 (57 betyg)

Klassisk och mustig gryta med vin där tuppen ersatts med kyckling.

  • Ingredienser 19

Tillagningstid: 1 timme och 45 minuter

Ingredienser

8 portioner
  • 3 msk smör, eller margarin
  • 2 hela kycklingar, i vardera 8 bitar
  • 100 g strimlat rökt sidfläsk
  • 1 stor grovhackad gul lök
  • 2 skivade morötter
  • 75 cl rött vin (eller vitt)
  • 1.5 tsk salt
  • 2 lagerblad
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 0.5 msk stött torkad timjan
  • 2 tsk torkad rosmarin
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1 citron, rivet skal
  • 0.75 dl stjälkar persilja
  • 500 g steklök
  • 300 g skivade champinjoner
  • 3 msk vetemjöl
  • 1 dl vatten
  • 0.5 dl hackad timjan
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Låt en del av fettet bli ljusbrunt i en stekpanna. Bryn fågelbitarna runt om, några i taget på medelstark värme. Lägg över dem i en rymlig gryta, om den är i järn bör den vara emaljerad. Vin i en oemaljerad järngryta frigör järn från grytan och ger en ful färg.

  2. 2

    Stek fläsket knaprigt och lägg åt sidan. Fräs lök och morötter efter fläsket och lägg dem i grytan. Tillsätt vin, salt, lagerblad, peppar, timjan, rosmarin, vitlök, rivet citronskal och persiljestjälkar.

  3. 3

    Koka upp och koka under lock på svag värme 25-30 minuter. Skala under tiden steklökarna, det går lättast om de först får ligga i hett vatten.

  4. 4

    Stek svampen i pannan och låt det mesta av vätskan koka in innan resten av fettet läggs i. Fräs svamp och lök och lägg i grytan. Lägg också i det brynta fläsket. Ta eventuellt upp persiljestjälkarna. Koka ytterligare cirka 10 minuter.

  5. 5

    Rör ut mjölet med vattnet. Blanda det i grytan och koka cirka 5 minuter. Smaka av, grytan ska ha en mustig smak. Strö över hackad timjan. Servera med kokt potatis eller ris, gärna råris.

Sätt ett betyg

2 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Malena

    Tog kycklingfile och rökt nog istället. Blev gott. Svampen blev fantastisk god.

  • Malena

    Tog kycklingfile och rökt nog istället. Blev gott. Svampen blev fantastisk god.