Citron- och marängpaj

Betyg (1-5):
3.6 (5 betyg)

Klassisk paj som är syrlig och söt men med lite nya ingredienser.

Ugnstemperatur:125-175º
12 bitar
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 14 st
  • 4 dl mandelmjöl
  • 1.5 dl rismjöl
  • 0.5 tsk bakpulver
  • 100 g kallt smör, i tärningar
  • 1 ägg
  • 1 msk kallt vatten
  • Fyllning
  • 125 g smör
  • finrivet skal från 2 citroner
  • 1 dl pressad citronsaft
  • 3 ägg
  • 0.5 dl agavesirap
  • 1 msk maizena
  • Italiensk maräng
  • 2 äggvitor
  • 1.5 dl agavesirap

Gör så här

  1. Pajbotten: Sätt ugnen på 175° Lägg alla ingredienser utom vattnet i en matberedare. Mixa snabbt ihop och tillsätt vattnet sist.
  2. Tryck ut pajdegen i en form (24–26 cm i diameter) med löstagbara kanter. Låt stå i frysen 15 min. Förgrädda mitt i ugnen till fin färg, 15–20 min.

Fyllning:

  1. Sänk ugnsvärmen till 125°. Smält smöret och dra av från värmen. Låt svalna något. Vispa ihop ingredienserna till fyllningen lätt och tillsätt smöret. Häll smeten i pajskalet och grädda mitt i ugnen ca 35 min. Låt svalna till rumstemperatur.

Italiensk maräng:

  1. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Under tiden, värm agavesirapen till en temperatur på 121°. Häll sirapen i en tunn stråle ner i äggvitan under konstant vispning.
  2. Fortsätt vispa tills marängen är rumstempererad, ca 10 min. Bred eller spritsa ut marängen direkt på pajen. Bränn med brännare till gyllene färg.

Tips

Det går lika bra att servera den läckra pajen utan att använda brännare.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Ädelostcheesecake med lingonkokta päron - Coop

(21)

Filodegsstrudel med nötter och torkad frukt - Coop

(4)

Lyxig dessert i glas - Coop

(3)

Fikonterrin med nötter och balsamicosirap - Coop

(0)

Tre sorters ost med rosmarinkolasås - Coop

(2)

Chiayoghurtbägare - Coop

(11)

Jordgubbsbruschetta - Coop

(4)

Mascarponekräm med nektariner och hallonsås - Coop

(1)
14 st
  • Ingredienser 14 st
  • 4 dl mandelmjöl
  • 1.5 dl rismjöl
  • 0.5 tsk bakpulver
  • 100 g kallt smör, i tärningar
  • 1 ägg
  • 1 msk kallt vatten
  • Fyllning
  • 125 g smör
  • finrivet skal från 2 citroner
  • 1 dl pressad citronsaft
  • 3 ägg
  • 0.5 dl agavesirap
  • 1 msk maizena
  • Italiensk maräng
  • 2 äggvitor
  • 1.5 dl agavesirap

Citron- och marängpaj

Betyg (1-5):
3.6 (5 betyg)

Klassisk paj som är syrlig och söt men med lite nya ingredienser.

Ugnstemperatur:125-175º
12 bitar
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Pajbotten: Sätt ugnen på 175° Lägg alla ingredienser utom vattnet i en matberedare. Mixa snabbt ihop och tillsätt vattnet sist.
  2. Tryck ut pajdegen i en form (24–26 cm i diameter) med löstagbara kanter. Låt stå i frysen 15 min. Förgrädda mitt i ugnen till fin färg, 15–20 min.

Fyllning:

  1. Sänk ugnsvärmen till 125°. Smält smöret och dra av från värmen. Låt svalna något. Vispa ihop ingredienserna till fyllningen lätt och tillsätt smöret. Häll smeten i pajskalet och grädda mitt i ugnen ca 35 min. Låt svalna till rumstemperatur.

Italiensk maräng:

  1. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Under tiden, värm agavesirapen till en temperatur på 121°. Häll sirapen i en tunn stråle ner i äggvitan under konstant vispning.
  2. Fortsätt vispa tills marängen är rumstempererad, ca 10 min. Bred eller spritsa ut marängen direkt på pajen. Bränn med brännare till gyllene färg.

Tips

Det går lika bra att servera den läckra pajen utan att använda brännare.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Ädelostcheesecake med lingonkokta päron - Coop

(21)

Filodegsstrudel med nötter och torkad frukt - Coop

(4)

Lyxig dessert i glas - Coop

(3)

Fikonterrin med nötter och balsamicosirap - Coop

(0)

Tre sorters ost med rosmarinkolasås - Coop

(2)

Chiayoghurtbägare - Coop

(11)

Jordgubbsbruschetta - Coop

(4)

Mascarponekräm med nektariner och hallonsås - Coop

(1)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies