Bönköttbullar med gräddsås

Betyg (1-5):
3.65 (17 betyg)

Spännande köttbullar där färsen blandas med mosade bönor och serveras i en klassisk gräddsås.

Tillagningstid: 30 min
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 10 st
  • 1 kg potatis
  • 400 g nötfärs
  • 400 g kokta vita bönor på burk, bruttovikt, avsköljda
  • 1 gul lök, finhackad
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 2 msk smör
  • 2 dl vatten
  • 2 dl grädde
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 2 dl rårörda lingon

Gör så här

  1. Koka potatisen i saltat vatten. Blanda färsen med mosade bönor, lök, salt och peppar. Forma till runda bollar med blöta händer. Stek köttbullarna i smör till fin färg, ca 5 min.
  2. Lyft köttbullarna ur stekpannan och häll på vatten i pannan. Tillsätt grädde, soja och en stor sked av lingonen. Rör om och smaka av såsen med salt och peppar.
  3. Lägg ner köttbullarna i såsen och servera direkt ur stekpannan med kokt potatis och rårörda lingon.

Tips

Ta köttbullarna ur stekpannan precis innan de är genomstekta De blir klara av eftervärmen i såsen och blir då extra saftiga.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Coop webbredaktör

2017-08-24

Till Ann-Britt: Vad gäller qournfärs så är det torrare än nötfärs så prova eventuellt att tillsätta ströbröd och ägg. Det går utmärkt att byta ut lingonsylt mot gelé.

Ann-Britt

2017-08-23

Lagade denna rätt med quornfärs i stället för köttfärs. Svårt att få smeten att hålla ihop. Vad kan jag tillsätta? Går det att byta ut lingonsylt mot gelé och vilken mängd i så fall? Rätten var jättegod och kommer att lagas många gånger!

Liknande recept

Renskavsgryta med lingon

(21)

Äggakaka med fläsk och rårörda lingon

(7)

Köttfärslimpa "fegvego" med brunsås och lingon

(6)

Rårakor med fläsk och rårörda lingon

(0)

Viltköttbullar med lingon och senapssås

(7)
10 st
  • Ingredienser 10 st
  • 1 kg potatis
  • 400 g nötfärs
  • 400 g kokta vita bönor på burk, bruttovikt, avsköljda
  • 1 gul lök, finhackad
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 2 msk smör
  • 2 dl vatten
  • 2 dl grädde
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 2 dl rårörda lingon

Bönköttbullar med gräddsås

Betyg (1-5):
3.65 (17 betyg)

Spännande köttbullar där färsen blandas med mosade bönor och serveras i en klassisk gräddsås.

Tillagningstid: 30 min
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Koka potatisen i saltat vatten. Blanda färsen med mosade bönor, lök, salt och peppar. Forma till runda bollar med blöta händer. Stek köttbullarna i smör till fin färg, ca 5 min.
  2. Lyft köttbullarna ur stekpannan och häll på vatten i pannan. Tillsätt grädde, soja och en stor sked av lingonen. Rör om och smaka av såsen med salt och peppar.
  3. Lägg ner köttbullarna i såsen och servera direkt ur stekpannan med kokt potatis och rårörda lingon.

Tips

Ta köttbullarna ur stekpannan precis innan de är genomstekta De blir klara av eftervärmen i såsen och blir då extra saftiga.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Coop webbredaktör

2017-08-24

Till Ann-Britt: Vad gäller qournfärs så är det torrare än nötfärs så prova eventuellt att tillsätta ströbröd och ägg. Det går utmärkt att byta ut lingonsylt mot gelé.

Ann-Britt

2017-08-23

Lagade denna rätt med quornfärs i stället för köttfärs. Svårt att få smeten att hålla ihop. Vad kan jag tillsätta? Går det att byta ut lingonsylt mot gelé och vilken mängd i så fall? Rätten var jättegod och kommer att lagas många gånger!

Liknande recept

Renskavsgryta med lingon

(21)

Äggakaka med fläsk och rårörda lingon

(7)

Köttfärslimpa "fegvego" med brunsås och lingon

(6)

Rårakor med fläsk och rårörda lingon

(0)

Viltköttbullar med lingon och senapssås

(7)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies