Blinier - ryska plättar

Betyg (1-5):
3.35 (17 betyg)

Ugnstemperatur:Grill
Svårighetsgrad:Avancerad
Ca 15 stora eller 30 små blinier
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (7)
  • 2 ägg
  • 5 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl bovetemjöl
  • 50 g margarin eller smör
  • 1 tsk salt

Gör så här

  1. Separera äggens gulor och vitor. Värm mjölken till 37°. Rör ut jästen i lite av mjölken i en bunke. Tillsätt resten av mjölken och vispa i mjölet, lite i taget, till en slät smet. Rör i salt och äggulor. Täck bunken med plastfolie eller en handduk och låt smeten jäsa ca 1 tim i rumstemperatur.
  2. Smält fettet. Vispa vitorna till hårt skum. Blanda smeten med äggviteskummet och fettet strax före gräddningen. Grädda tjocka plättar på svag till medelstark värme i plättlagg eller stekpanna. Ta 1?11/2 msk smet till varje blini i plättlagg eller ca 1 dl smet och klicka ut till tre större blinier i stekpanna. Vänd plättarna när de jäst upp och ytan stelnat och blivit porig.
  3. Servera blinierna varma med gräddfil, crème fraiche, Smetana eller matyoghurt och andra tillbehör i skålar, t ex: ? löjrom eller annan rom, finhackad gul eller röd lök ? finstrimlad gravad lax, hackad dill eller gräslök.
  4. Blinier kan också serveras som efterrätt med sylt, gärna av svarta vinbär.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Otto

2015-10-01

tycker att man ska ha med gräddfil i smeten, kanske 1-1½ dl. låt kalljäsa några timmar.

Lotta

2014-10-18

Goda och lättgjorda!

William

2014-09-07

Riktigt goda dessa Blinier

Liknande recept

Entrévåfflor

(11)

Sesamsill

(0)

Ägghalva med brynt smör

(7)

Äggröra med tryffel

(7)

Lök- och ansjovisfyllda ägg

(0)

Kallrökt laxmacka med pocherat ägg och crème fraiche

(3)

Kall kryddig yoghurtsoppa

(3)

Getostbrûlée

(13)
7 st
  • Ingredienser (7)
  • 2 ägg
  • 5 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl bovetemjöl
  • 50 g margarin eller smör
  • 1 tsk salt

Blinier - ryska plättar

Betyg (1-5):
3.35 (17 betyg)

Ugnstemperatur:Grill
Svårighetsgrad:Avancerad
Ca 15 stora eller 30 små blinier
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Separera äggens gulor och vitor. Värm mjölken till 37°. Rör ut jästen i lite av mjölken i en bunke. Tillsätt resten av mjölken och vispa i mjölet, lite i taget, till en slät smet. Rör i salt och äggulor. Täck bunken med plastfolie eller en handduk och låt smeten jäsa ca 1 tim i rumstemperatur.
  2. Smält fettet. Vispa vitorna till hårt skum. Blanda smeten med äggviteskummet och fettet strax före gräddningen. Grädda tjocka plättar på svag till medelstark värme i plättlagg eller stekpanna. Ta 1?11/2 msk smet till varje blini i plättlagg eller ca 1 dl smet och klicka ut till tre större blinier i stekpanna. Vänd plättarna när de jäst upp och ytan stelnat och blivit porig.
  3. Servera blinierna varma med gräddfil, crème fraiche, Smetana eller matyoghurt och andra tillbehör i skålar, t ex: ? löjrom eller annan rom, finhackad gul eller röd lök ? finstrimlad gravad lax, hackad dill eller gräslök.
  4. Blinier kan också serveras som efterrätt med sylt, gärna av svarta vinbär.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Otto

2015-10-01

tycker att man ska ha med gräddfil i smeten, kanske 1-1½ dl. låt kalljäsa några timmar.

Lotta

2014-10-18

Goda och lättgjorda!

William

2014-09-07

Riktigt goda dessa Blinier

Liknande recept

Entrévåfflor

(11)

Sesamsill

(0)

Ägghalva med brynt smör

(7)

Äggröra med tryffel

(7)

Lök- och ansjovisfyllda ägg

(0)

Kallrökt laxmacka med pocherat ägg och crème fraiche

(3)

Kall kryddig yoghurtsoppa

(3)

Getostbrûlée

(13)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies