För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies

Bärdröm

Betyg (1-5):
3.03 (62 betyg)

En somrig och fräsch tårta med smak av svenska bär.

Ugnstemperatur:200º
14 bitar
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 130 g smör
  • 130 g hackad mörk choklad
  • 2 ägg
  • 1.5 dl strösocker
  • 0.5 dl vetemjöl
  • 1 msk smör till formen
  • 2 msk ströbröd till formen
  • Bärmousse:
  • 3 ägg, endast vitan
  • 1 tsk strösocker
  • 1.5 dl strösocker
  • 4 msk vatten
  • 4 gelatinblad
  • 4 dl vispgrädde
  • 200 frysta, tinade bär t ex blåbär, svarta vinbär och hallon
  • Garnering:
  • 0.5 liter färska bär

Gör så här

Browniebotten:

  1. Smält smör och choklad i en kastrull. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Vänd i mjöl och chokladsmöret i äggsmeten. Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen 10–15 min. Låt svalna. Ta bort kanten på formen.

Bärmousse:

  1. Vispa äggvita med 1 tsk socker till ett fast skum i en torr bunke, gärna av rostfritt stål. Blanda 1,5 dl socker och vatten i en kastrull och värm till 122°. Häll den varma sockerlagen i en fin stråle ner i äggvitan medan du vispar försiktigt. Vispa sedan rejält till ett fast skum. Fortsätt vispa tills marängen har svalnat, 5–10 min.
  2. Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 min. Vispa grädden fluffig. Mixa bären till en puré. Sila ev av kärnorna genom en finmaskig sil. Lyft upp gelatinbladen och smält dem försiktigt i en kastrull. Blanda ner gelatinet i bärpurén under omrörning. Vänd sedan försiktigt ihop den med marängen till en slät smet. Vänd därefter ner grädden.

Montering:

  1. Diska kanten på formen. Sätt ihop springformen. Lägg kakan i botten. Täck gärna kanten av springformen med remsor av bakplåtspapper,plastfilm eller OH-plast. Fyll formen med bärmousse. Låt stå kallt minst 3 tim. 6. Ta bort formens kant och papper/plast. Garnera tårtan med färska bär. Finalist i tävlingen Tårta vs Tårta Midia Kamil, Stockholm

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Martina

2015-12-30

Fantastisk fräsch tårta! Se till att gelatinet verkligen smälter å ej blir klumpigt!

Elisabet

2015-05-29

Ser ut att vara en smarrig tårta! Vi som är vegetarianer föredrar dock recept utan gelatin (djurprodukt), ett tips är då att använda agar-agar istället: http://abrabakabra.blogg.se/2013/august/att-anvanda-agar-agar-istallet-for-gelatin-2.html

Liknande recept

Citronkaka med vallmofrö

(6)

Passionsfrukt- och jordgubbs-cheesecake

(9)

Coop Extras jubileumstårta

(13)

Snabba marängbakelser

(2)

Jordgubbstrifle med sockerkaka och pistagenötter

(14)

Jordgubbar med rapsolja, ingefärsyoghurt, frön och nötter

(5)

Glasstårta med sockerkaka och tre sorters glass

(6)

Grillad sockerkaka med marinerade bär

(17)
15 st
  • Ingredienser (15)
  • 130 g smör
  • 130 g hackad mörk choklad
  • 2 ägg
  • 1.5 dl strösocker
  • 0.5 dl vetemjöl
  • 1 msk smör till formen
  • 2 msk ströbröd till formen
  • Bärmousse:
  • 3 ägg, endast vitan
  • 1 tsk strösocker
  • 1.5 dl strösocker
  • 4 msk vatten
  • 4 gelatinblad
  • 4 dl vispgrädde
  • 200 frysta, tinade bär t ex blåbär, svarta vinbär och hallon
  • Garnering:
  • 0.5 liter färska bär

Bärdröm

Betyg (1-5):
3.03 (62 betyg)

En somrig och fräsch tårta med smak av svenska bär.

Ugnstemperatur:200º
14 bitar
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

Browniebotten:

  1. Smält smör och choklad i en kastrull. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Vänd i mjöl och chokladsmöret i äggsmeten. Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen 10–15 min. Låt svalna. Ta bort kanten på formen.

Bärmousse:

  1. Vispa äggvita med 1 tsk socker till ett fast skum i en torr bunke, gärna av rostfritt stål. Blanda 1,5 dl socker och vatten i en kastrull och värm till 122°. Häll den varma sockerlagen i en fin stråle ner i äggvitan medan du vispar försiktigt. Vispa sedan rejält till ett fast skum. Fortsätt vispa tills marängen har svalnat, 5–10 min.
  2. Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 min. Vispa grädden fluffig. Mixa bären till en puré. Sila ev av kärnorna genom en finmaskig sil. Lyft upp gelatinbladen och smält dem försiktigt i en kastrull. Blanda ner gelatinet i bärpurén under omrörning. Vänd sedan försiktigt ihop den med marängen till en slät smet. Vänd därefter ner grädden.

Montering:

  1. Diska kanten på formen. Sätt ihop springformen. Lägg kakan i botten. Täck gärna kanten av springformen med remsor av bakplåtspapper,plastfilm eller OH-plast. Fyll formen med bärmousse. Låt stå kallt minst 3 tim. 6. Ta bort formens kant och papper/plast. Garnera tårtan med färska bär. Finalist i tävlingen Tårta vs Tårta Midia Kamil, Stockholm

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Martina

2015-12-30

Fantastisk fräsch tårta! Se till att gelatinet verkligen smälter å ej blir klumpigt!

Elisabet

2015-05-29

Ser ut att vara en smarrig tårta! Vi som är vegetarianer föredrar dock recept utan gelatin (djurprodukt), ett tips är då att använda agar-agar istället: http://abrabakabra.blogg.se/2013/august/att-anvanda-agar-agar-istallet-for-gelatin-2.html

Liknande recept

Citronkaka med vallmofrö

(6)

Passionsfrukt- och jordgubbs-cheesecake

(9)

Coop Extras jubileumstårta

(13)

Snabba marängbakelser

(2)

Jordgubbstrifle med sockerkaka och pistagenötter

(14)

Jordgubbar med rapsolja, ingefärsyoghurt, frön och nötter

(5)

Glasstårta med sockerkaka och tre sorters glass

(6)

Grillad sockerkaka med marinerade bär

(17)