Baklavarutor

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(4)

Söt njutning med nötter, smör och honung. Recept ur boken: Shakshuka, av Nidal Kersh och foto: Lennart Weibull

Tillagningstid: 1 tim
Ugnstemperatur:180º
20 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 1 dl sötmandel, finhackad
  • 1 dl cashewnötter, finhackade
  • 1 dl pistagenötter, finhackade
  • 1 tsk mortlad kardemumma
  • 200 g smält smör
  • 250 g filodeg
  • Sockerlag
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 1 dl flytande honung
  • 1 tsk pressad citronsaft
  • 1 tsk mortlad kardemumma

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180°. Blanda nötterna med kardemumman (spara några pistaschnötter). Vik ut filodegsarken. Dela arken på mitten. Pensla en ugnsform, som är ungefär så stor som de halverade arken, med smält smör (det ska gärna vara lite trångt när de senare läggs i formen).
  2. Lägg ett ark i formen och pensla det med smör. Upprepa detta med en tredjedel av filodegsarken. Strö sedan över hälften av nötterna och fortsätt på samma sätt med ytterligare en tredjedel av filodegsarken och smöret.
  3. Strö över andra hälften av nötterna, upprepa med den sista tredjedelen filodeg och smör. Skär bitar, se till att du skär genom alla lager. Grädda baklavan mitt i ugnen ca 30 min.

Sockerlag:

  1. Värm socker och vatten under omrörning tills sockret smält. Tillsätt honungen och rör om. Ta kastrullen från värmen och tillsätt citronsaft och kardemumma.
  2. Häll den varma sockerlagen på baklavan och toppa med de sparade pistaschnötterna. Låt svalna något eller kallna helt.

Tips

Är du allergisk mot cashew-eller pistaschnötter? Byt ut mot solrosfrön!

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Spara recept

Saffranspannkaka med mandel

Betyg
Betyg
(63)
Spara recept

Knäckig saffranstosca

Betyg
Betyg
(38)
Spara recept

Gotländsk saffranspannkaka

Betyg
Betyg
(46)
Spara recept

Mjuk pepparkaka med kolasås och lingon

Betyg
Betyg
(31)
Spara recept

Rice'n'yoghurt med kompott på torkad frukt

Betyg
Betyg
(11)
Spara recept

Morots-halwa

Betyg
Betyg
(2)
Spara recept

Äppelkaka med havregryn

Betyg
Betyg
(167)
Spara recept

Inkokta plommon med mandelsmulor och kardemummasås

Betyg
Betyg
(0)
11 st
  • Ingredienser (11)
  • 1 dl sötmandel, finhackad
  • 1 dl cashewnötter, finhackade
  • 1 dl pistagenötter, finhackade
  • 1 tsk mortlad kardemumma
  • 200 g smält smör
  • 250 g filodeg
  • Sockerlag
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 1 dl flytande honung
  • 1 tsk pressad citronsaft
  • 1 tsk mortlad kardemumma

Baklavarutor

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(4)

Söt njutning med nötter, smör och honung. Recept ur boken: Shakshuka, av Nidal Kersh och foto: Lennart Weibull

Tillagningstid: 1 tim
Ugnstemperatur:180º
20 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180°. Blanda nötterna med kardemumman (spara några pistaschnötter). Vik ut filodegsarken. Dela arken på mitten. Pensla en ugnsform, som är ungefär så stor som de halverade arken, med smält smör (det ska gärna vara lite trångt när de senare läggs i formen).
  2. Lägg ett ark i formen och pensla det med smör. Upprepa detta med en tredjedel av filodegsarken. Strö sedan över hälften av nötterna och fortsätt på samma sätt med ytterligare en tredjedel av filodegsarken och smöret.
  3. Strö över andra hälften av nötterna, upprepa med den sista tredjedelen filodeg och smör. Skär bitar, se till att du skär genom alla lager. Grädda baklavan mitt i ugnen ca 30 min.

Sockerlag:

  1. Värm socker och vatten under omrörning tills sockret smält. Tillsätt honungen och rör om. Ta kastrullen från värmen och tillsätt citronsaft och kardemumma.
  2. Häll den varma sockerlagen på baklavan och toppa med de sparade pistaschnötterna. Låt svalna något eller kallna helt.

Tips

Är du allergisk mot cashew-eller pistaschnötter? Byt ut mot solrosfrön!

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Spara recept

Saffranspannkaka med mandel

Betyg
Betyg
(63)
Spara recept

Knäckig saffranstosca

Betyg
Betyg
(38)
Spara recept

Gotländsk saffranspannkaka

Betyg
Betyg
(46)
Spara recept

Mjuk pepparkaka med kolasås och lingon

Betyg
Betyg
(31)
Spara recept

Rice'n'yoghurt med kompott på torkad frukt

Betyg
Betyg
(11)
Spara recept

Morots-halwa

Betyg
Betyg
(2)
Spara recept

Äppelkaka med havregryn

Betyg
Betyg
(167)
Spara recept

Inkokta plommon med mandelsmulor och kardemummasås

Betyg
Betyg
(0)