Baklavarutor

Betyg (1-5):
5 (2 betyg)

Söt njutning med nötter, smör och honung. Recept ur boken: Shakshuka, av Nidal Kersh och foto: Lennart Weibull

Tillagningstid: 1 tim
Ugnstemperatur:180º
20 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (11)
  • 1 dl sötmandel, finhackad
  • 1 dl cashewnötter, finhackade
  • 1 dl pistagenötter, finhackade
  • 1 tsk mortlad kardemumma
  • 200 g smält smör
  • 250 g filodeg
  • Sockerlag
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 1 dl flytande honung
  • 1 tsk pressad citronsaft
  • 1 tsk mortlad kardemumma

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180°. Blanda nötterna med kardemumman (spara några pistaschnötter). Vik ut filodegsarken. Dela arken på mitten. Pensla en ugnsform, som är ungefär så stor som de halverade arken, med smält smör (det ska gärna vara lite trångt när de senare läggs i formen).
  2. Lägg ett ark i formen och pensla det med smör. Upprepa detta med en tredjedel av filodegsarken. Strö sedan över hälften av nötterna och fortsätt på samma sätt med ytterligare en tredjedel av filodegsarken och smöret.
  3. Strö över andra hälften av nötterna, upprepa med den sista tredjedelen filodeg och smör. Skär bitar, se till att du skär genom alla lager. Grädda baklavan mitt i ugnen ca 30 min.

Sockerlag:

  1. Värm socker och vatten under omrörning tills sockret smält. Tillsätt honungen och rör om. Ta kastrullen från värmen och tillsätt citronsaft och kardemumma.
  2. Häll den varma sockerlagen på baklavan och toppa med de sparade pistaschnötterna. Låt svalna något eller kallna helt.

Tips

Är du allergisk mot casheweller pistaschnötter? Byt ut mot frön. Eller kanske andra nötter som du tål.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Hemavans äppelkaka

(161)

Inkokta plommon med mandelsmulor och kardemummasås

(0)

Knäckig saffranstosca

(29)

Mjuk pepparkaka med kolasås och lingon

(28)

Gotländsk saffranspannkaka

(33)

Rice'n'yoghurt med kompott på torkad frukt

(10)

Grekisk dessertbägare

(0)

Rickards kärleksmums

(5)
11 st
  • Ingredienser (11)
  • 1 dl sötmandel, finhackad
  • 1 dl cashewnötter, finhackade
  • 1 dl pistagenötter, finhackade
  • 1 tsk mortlad kardemumma
  • 200 g smält smör
  • 250 g filodeg
  • Sockerlag
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 1 dl flytande honung
  • 1 tsk pressad citronsaft
  • 1 tsk mortlad kardemumma

Baklavarutor

Betyg (1-5):
5 (2 betyg)

Söt njutning med nötter, smör och honung. Recept ur boken: Shakshuka, av Nidal Kersh och foto: Lennart Weibull

Tillagningstid: 1 tim
Ugnstemperatur:180º
20 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180°. Blanda nötterna med kardemumman (spara några pistaschnötter). Vik ut filodegsarken. Dela arken på mitten. Pensla en ugnsform, som är ungefär så stor som de halverade arken, med smält smör (det ska gärna vara lite trångt när de senare läggs i formen).
  2. Lägg ett ark i formen och pensla det med smör. Upprepa detta med en tredjedel av filodegsarken. Strö sedan över hälften av nötterna och fortsätt på samma sätt med ytterligare en tredjedel av filodegsarken och smöret.
  3. Strö över andra hälften av nötterna, upprepa med den sista tredjedelen filodeg och smör. Skär bitar, se till att du skär genom alla lager. Grädda baklavan mitt i ugnen ca 30 min.

Sockerlag:

  1. Värm socker och vatten under omrörning tills sockret smält. Tillsätt honungen och rör om. Ta kastrullen från värmen och tillsätt citronsaft och kardemumma.
  2. Häll den varma sockerlagen på baklavan och toppa med de sparade pistaschnötterna. Låt svalna något eller kallna helt.

Tips

Är du allergisk mot casheweller pistaschnötter? Byt ut mot frön. Eller kanske andra nötter som du tål.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Hemavans äppelkaka

(161)

Inkokta plommon med mandelsmulor och kardemummasås

(0)

Knäckig saffranstosca

(29)

Mjuk pepparkaka med kolasås och lingon

(28)

Gotländsk saffranspannkaka

(33)

Rice'n'yoghurt med kompott på torkad frukt

(10)

Grekisk dessertbägare

(0)

Rickards kärleksmums

(5)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies