
Baklava
Betyg (1-5):
En söt uppskattad turkisk efterrätt som också förknippas med det grekiska köket.
Tillagningstid: 1 timme
Ugnstemperatur:150º
18 st
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
- 250 g fryst grekisk filodeg (1 platta = ca 42 g)
- Sirap:
- 6 dl socker
- 2.5 dl vatten
- 1 msk citronjuice
- 2 msk apelsinjuice
- Fyllning:
- 400 g pistagenötter, valnötter eller mandel
- 1.5 dl socker
- 2 tsk rosenvatten
- 1.5 dl smält smör
Gör så här
- Tina filodegen om den är fryst.
Sirap
- Häll socker, vatten och citronjuice i en kastrull och värm upp under omrörning tills sockret har smält. Låt det sjuda tills det tjocknat. Ta kastrullen från värmen och tillsätt apelsinjuicen. Låt sirapen svalna.
Fyllning
- Hacka nötterna, inte allt för fint. Blanda nöthacket med socker och eventuellt rosenvatten i en bunke. Lägg ut filodegsplattorna på ett bakbord, pensla med smält smör och strö på nötblandning på vart och ett.
- Rulla ihop varje filodegsplatta till en kompakt rulle, lägg på en plåt med bakplåtspapper och pensla på lite smält smör.
- Grädda längst ner i ugnen i 40 minuter. Lägg rullarna i en form, häll över sirapen och låt svalna. Skär sedan i mindre bitar med en skarp kniv. Låt stå täckt med plastfolie över natten.
Liknande recept
Baklava
Betyg (1-5):
En söt uppskattad turkisk efterrätt som också förknippas med det grekiska köket.
Tillagningstid: 1 timme
Ugnstemperatur:150º
18 st
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
Gör så här
- Tina filodegen om den är fryst.
Sirap
- Häll socker, vatten och citronjuice i en kastrull och värm upp under omrörning tills sockret har smält. Låt det sjuda tills det tjocknat. Ta kastrullen från värmen och tillsätt apelsinjuicen. Låt sirapen svalna.
Fyllning
- Hacka nötterna, inte allt för fint. Blanda nöthacket med socker och eventuellt rosenvatten i en bunke. Lägg ut filodegsplattorna på ett bakbord, pensla med smält smör och strö på nötblandning på vart och ett.
- Rulla ihop varje filodegsplatta till en kompakt rulle, lägg på en plåt med bakplåtspapper och pensla på lite smält smör.
- Grädda längst ner i ugnen i 40 minuter. Lägg rullarna i en form, häll över sirapen och låt svalna. Skär sedan i mindre bitar med en skarp kniv. Låt stå täckt med plastfolie över natten.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!