Baklava

Betyg (1-5):
2.94 (49 betyg)

En söt uppskattad turkisk efterrätt som också förknippas med det grekiska köket.

Tillagningstid: 1 timme
Ugnstemperatur:150º
18 st
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 9 st
  • 250 g fryst grekisk filodeg (1 platta = ca 42 g)
  • Sirap:
  • 6 dl socker
  • 2.5 dl vatten
  • 1 msk citronjuice
  • 2 msk apelsinjuice
  • Fyllning:
  • 400 g pistagenötter, valnötter eller mandel
  • 1.5 dl socker
  • 2 tsk rosenvatten
  • 1.5 dl smält smör

Gör så här

  1. Tina filodegen om den är fryst.

Sirap

  1. Häll socker, vatten och citronjuice i en kastrull och värm upp under omrörning tills sockret har smält. Låt det sjuda tills det tjocknat. Ta kastrullen från värmen och tillsätt apelsinjuicen. Låt sirapen svalna.

Fyllning

  1. Hacka nötterna, inte allt för fint. Blanda nöthacket med socker och eventuellt rosenvatten i en bunke. Lägg ut filodegsplattorna på ett bakbord, pensla med smält smör och strö på nötblandning på vart och ett.
  2. Rulla ihop varje filodegsplatta till en kompakt rulle, lägg på en plåt med bakplåtspapper och pensla på lite smält smör.
  3. Grädda längst ner i ugnen i 40 minuter. Lägg rullarna i en form, häll över sirapen och låt svalna. Skär sedan i mindre bitar med en skarp kniv. Låt stå täckt med plastfolie över natten.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Ris á la Malta med apelsin och krossade pepparkakor

(21)

Vattenmelonsoppa

(0)

Våfflor med blåbärsyoghurt

(5)

Mango och hallon med vaniljkesella och nötter

(2)

Gräddtårta med rabarber och jordgubbar

(2)

Hallonsmoothie

(7)

Banan- och kokosglass med rå kolasås och rostade mandlar

(19)

Smulpaj med äpplen och hösthallon

(0)
9 st
  • Ingredienser 9 st
  • 250 g fryst grekisk filodeg (1 platta = ca 42 g)
  • Sirap:
  • 6 dl socker
  • 2.5 dl vatten
  • 1 msk citronjuice
  • 2 msk apelsinjuice
  • Fyllning:
  • 400 g pistagenötter, valnötter eller mandel
  • 1.5 dl socker
  • 2 tsk rosenvatten
  • 1.5 dl smält smör

Baklava

Betyg (1-5):
2.94 (49 betyg)

En söt uppskattad turkisk efterrätt som också förknippas med det grekiska köket.

Tillagningstid: 1 timme
Ugnstemperatur:150º
18 st
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Tina filodegen om den är fryst.

Sirap

  1. Häll socker, vatten och citronjuice i en kastrull och värm upp under omrörning tills sockret har smält. Låt det sjuda tills det tjocknat. Ta kastrullen från värmen och tillsätt apelsinjuicen. Låt sirapen svalna.

Fyllning

  1. Hacka nötterna, inte allt för fint. Blanda nöthacket med socker och eventuellt rosenvatten i en bunke. Lägg ut filodegsplattorna på ett bakbord, pensla med smält smör och strö på nötblandning på vart och ett.
  2. Rulla ihop varje filodegsplatta till en kompakt rulle, lägg på en plåt med bakplåtspapper och pensla på lite smält smör.
  3. Grädda längst ner i ugnen i 40 minuter. Lägg rullarna i en form, häll över sirapen och låt svalna. Skär sedan i mindre bitar med en skarp kniv. Låt stå täckt med plastfolie över natten.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Ris á la Malta med apelsin och krossade pepparkakor

(21)

Vattenmelonsoppa

(0)

Våfflor med blåbärsyoghurt

(5)

Mango och hallon med vaniljkesella och nötter

(2)

Gräddtårta med rabarber och jordgubbar

(2)

Hallonsmoothie

(7)

Banan- och kokosglass med rå kolasås och rostade mandlar

(19)

Smulpaj med äpplen och hösthallon

(0)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies