
Bacon- och broccolipaj med gorgonzola
Betyg (1-5):
Perfekt matpaj med broccoli, paprika, bacon och gorgonzola. Servera gärna med en god grönsallad till. Recept ur kokboken: Pajer av Lena Söderström
Tillagningstid: 40 min + 40 min i ugn
Ugnstemperatur:200º
6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
- 5 dl vetemjöl
- 200 g smör, kallt, tunt skivat
- 5 msk iskallt vatten
- 1 tsk salt
- Fyllning
- 375 g broccoli
- 3 msk olivolja
- 0.5 tsk salt
- 1 röd paprika, strimlad
- 120 g bacon
- 150 g riven ost
- 150 g gorgonzola
- Äggstanning
- 4 ägg
- 2 dl crème fraiche
- 2 dl grädde
- 0.5 tsk salt
Gör så här
- Sätt ugnen på 200°. Nyp ihop mjöl och smör till en smulig deg. Tillsätt vatten och salt och arbeta ihop till en smidig deg. Tryck ut degen i en rund form med avtagbar kant (ca 24 cm), låt degen hänga över kanterna ordentligt.
- Ställ i frysen 10 min. Nagga botten med en gaffel och förgrädda 10 min mitt i ugnen. Skär broccolin i buketter och stjälken i skivor. Lägg broccolin på en plåt med bakplåtspapper, ringla över oljan, salta och rosta i mitten av ugnen ca 10 min. Strö över strimlat bacon och paprika, rosta ytterligare ca 5 min.
- Fördela allt från plåten i pajskalet tillsammans med riven ost och gorgonzola i mindre bitar. Vispa ihop ingredienserna till äggstanningen. Häll i pajskalet så att det blandar sig med fyllningen. Grädda mitt i ugnen ca 40 min.
Tips

Byt ut halva mängden broccoli mot en bit purjolök eller 1 vanlig lök.
Liknande recept
Bacon- och broccolipaj med gorgonzola
Betyg (1-5):
Perfekt matpaj med broccoli, paprika, bacon och gorgonzola. Servera gärna med en god grönsallad till. Recept ur kokboken: Pajer av Lena Söderström
Tillagningstid: 40 min + 40 min i ugn
Ugnstemperatur:200º
6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
Gör så här
- Sätt ugnen på 200°. Nyp ihop mjöl och smör till en smulig deg. Tillsätt vatten och salt och arbeta ihop till en smidig deg. Tryck ut degen i en rund form med avtagbar kant (ca 24 cm), låt degen hänga över kanterna ordentligt.
- Ställ i frysen 10 min. Nagga botten med en gaffel och förgrädda 10 min mitt i ugnen. Skär broccolin i buketter och stjälken i skivor. Lägg broccolin på en plåt med bakplåtspapper, ringla över oljan, salta och rosta i mitten av ugnen ca 10 min. Strö över strimlat bacon och paprika, rosta ytterligare ca 5 min.
- Fördela allt från plåten i pajskalet tillsammans med riven ost och gorgonzola i mindre bitar. Vispa ihop ingredienserna till äggstanningen. Häll i pajskalet så att det blandar sig med fyllningen. Grädda mitt i ugnen ca 40 min.
Tips

Byt ut halva mängden broccoli mot en bit purjolök eller 1 vanlig lök.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!