Ärtsoppa med pumpa, rosmarin och knaperstekt parmaskinka

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
3.67 (3 betyg)

Förvandla middagssoppan till en ren delikatess med pumpa och rimmat fläsk, två smakkamrater som trivs riktigt bra tillsammans i denna mjuka mustiga soppa.

Tillagningstid: 1 timme 30 minuter
6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 1.6 liter vatten
  • 300 g gula ärter
  • 2 hackade gula lökar
  • 200 g skalad, tärnad pumpa
  • 1 dl vitt vin
  • 1 tsk rosmarin
  • 2 hönsbuljongtärningar, eller grönsaksbuljongtärningar
  • 1 krm peppar (efter smak)
  • 150 g parmaskinka eller tärnat magert rökt sidfläsk
  • 1 msk olja
  • Till servering:
  • 1.5 msk färsk rosmarin
  • 1 baguette

Gör så här

  1. Rensa och skölj ärterna. Lägg dem i en bunke. Häll på kallt vatten tills ärterna är täckta. Låt stå minst 4 timmar, gärna 10-12 timmar. Slå bort blötläggningsvattnet.
  2. Koka upp vattnet i en gryta. Lägg i ärter och salt. Ta bort skummet som bildas med en hålslev. Koka under lock ca 45 minuter, ta sedan bort de skal som lossnat med en hålslev. Tillsätt lök, pumpa, vin, rosmarin och buljongtärningar och låt det koka i minst 30 minuter till. När ärterna och pumpan är helt mjuka kan man mixa med en stavmixer till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar.
  3. Stek parmaskinkan, eventuellt i lite god olja, tills den har fått en knaprig yta. Häll upp soppan i skålar och toppa med parmaskinkan och lite rosmarin. Servera med bröd.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Spara recept

Falafel-bowl med tomat- och bulgursallad

Betyg
Betyg
(16)
Spara recept

Blomkålscouscous med halloumi, ärter och mynta

Betyg
Betyg
(21)
Spara recept

Couscouspanna med fisk

Betyg
Betyg
(51)
Spara recept

Grön sparris- och ärtsoppa med linstopping

Betyg
Betyg
(10)
Spara recept

Zucchinifritters med bulgursallad

Betyg
Betyg
(45)
Spara recept

Ärtbiffar

Betyg
Betyg
(8)
Spara recept

Matvetesallad med gröna ärter och krispig halloumi

Betyg
Betyg
(2)
Spara recept

Wokad ljummen sallad på sockerärter, gurka och sparris

Betyg
Betyg
(24)
12 st
  • Ingredienser (12)
  • 1.6 liter vatten
  • 300 g gula ärter
  • 2 hackade gula lökar
  • 200 g skalad, tärnad pumpa
  • 1 dl vitt vin
  • 1 tsk rosmarin
  • 2 hönsbuljongtärningar, eller grönsaksbuljongtärningar
  • 1 krm peppar (efter smak)
  • 150 g parmaskinka eller tärnat magert rökt sidfläsk
  • 1 msk olja
  • Till servering:
  • 1.5 msk färsk rosmarin
  • 1 baguette

Ärtsoppa med pumpa, rosmarin och knaperstekt parmaskinka

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
3.67 (3 betyg)

Förvandla middagssoppan till en ren delikatess med pumpa och rimmat fläsk, två smakkamrater som trivs riktigt bra tillsammans i denna mjuka mustiga soppa.

Tillagningstid: 1 timme 30 minuter
6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Rensa och skölj ärterna. Lägg dem i en bunke. Häll på kallt vatten tills ärterna är täckta. Låt stå minst 4 timmar, gärna 10-12 timmar. Slå bort blötläggningsvattnet.
  2. Koka upp vattnet i en gryta. Lägg i ärter och salt. Ta bort skummet som bildas med en hålslev. Koka under lock ca 45 minuter, ta sedan bort de skal som lossnat med en hålslev. Tillsätt lök, pumpa, vin, rosmarin och buljongtärningar och låt det koka i minst 30 minuter till. När ärterna och pumpan är helt mjuka kan man mixa med en stavmixer till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar.
  3. Stek parmaskinkan, eventuellt i lite god olja, tills den har fått en knaprig yta. Häll upp soppan i skålar och toppa med parmaskinkan och lite rosmarin. Servera med bröd.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Spara recept

Falafel-bowl med tomat- och bulgursallad

Betyg
Betyg
(16)
Spara recept

Blomkålscouscous med halloumi, ärter och mynta

Betyg
Betyg
(21)
Spara recept

Couscouspanna med fisk

Betyg
Betyg
(51)
Spara recept

Grön sparris- och ärtsoppa med linstopping

Betyg
Betyg
(10)
Spara recept

Zucchinifritters med bulgursallad

Betyg
Betyg
(45)
Spara recept

Ärtbiffar

Betyg
Betyg
(8)
Spara recept

Matvetesallad med gröna ärter och krispig halloumi

Betyg
Betyg
(2)
Spara recept

Wokad ljummen sallad på sockerärter, gurka och sparris

Betyg
Betyg
(24)