För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies

Äggost

Betyg (1-5):
3.31 (13 betyg)

Äggost har vi ätit sedan 1500-talet. Dagens variant tillagas med lika delar filmjölk och omsorg och serveras helst tillsammans med färska bär eller den sötaste sylt.

8 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 6 ägg
  • 3 liter mjölk (3 %)
  • 0.5 liter filmjölk
  • 1 dl socker
  • Tillbehör:
  • bär eller sylt

Gör så här

  1. Vispa upp äggen i en tjockbottnad kastrull. Häll i mjölk och filmjölk och låt blandningen sakta värmas under ständig omrörning tills den skär sig, "star". Den får absolut inte koka.
  2. Ta grytan från värmen och låt stå med lock på cirka 10 minuter tills ostmassan skilt sig från vasslan. Ta upp 1/3 av massan med en hålslev och pressa ner den i en form med hål så att vasslan kan rinna av. Det går utmärkt med ett litet durkslag.
  3. Strö på hälften av sockret och lägg på 1/3 massa till. Avsluta med resten av sockret och ostmassan. Pressa så att det inte uppstår någon hålighet. Ställ äggosten kallt minst 1 dygn så att all vassla rinner av.

Servering

Stjälp upp osten på ett serveringsfat. Servera med bär eller sylt.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Sara

2015-01-20

Roligt med gamla klassiker. Väldigt gott med lite pudrad kanel och jordgubbssylt.

Liknande recept

Saffransplättar med hallonsylt

(6)

Äggvåfflor

(66)
5 st
  • Ingredienser (5)
  • 6 ägg
  • 3 liter mjölk (3 %)
  • 0.5 liter filmjölk
  • 1 dl socker
  • Tillbehör:
  • bär eller sylt

Äggost

Betyg (1-5):
3.31 (13 betyg)

Äggost har vi ätit sedan 1500-talet. Dagens variant tillagas med lika delar filmjölk och omsorg och serveras helst tillsammans med färska bär eller den sötaste sylt.

8 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Vispa upp äggen i en tjockbottnad kastrull. Häll i mjölk och filmjölk och låt blandningen sakta värmas under ständig omrörning tills den skär sig, "star". Den får absolut inte koka.
  2. Ta grytan från värmen och låt stå med lock på cirka 10 minuter tills ostmassan skilt sig från vasslan. Ta upp 1/3 av massan med en hålslev och pressa ner den i en form med hål så att vasslan kan rinna av. Det går utmärkt med ett litet durkslag.
  3. Strö på hälften av sockret och lägg på 1/3 massa till. Avsluta med resten av sockret och ostmassan. Pressa så att det inte uppstår någon hålighet. Ställ äggosten kallt minst 1 dygn så att all vassla rinner av.

Servering

Stjälp upp osten på ett serveringsfat. Servera med bär eller sylt.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Sara

2015-01-20

Roligt med gamla klassiker. Väldigt gott med lite pudrad kanel och jordgubbssylt.

Liknande recept

Saffransplättar med hallonsylt

(6)

Äggvåfflor

(66)