Peckas Naturodlingar

Föreställ dig råvaror som gynnar framtiden. En kretsloppsodling som ger färska, närproducerade tomater, helt fria från gifter och bekämpningsmedel. Peckas Tomater är inte bara goda – de skapar också värde för vår planet genom att ta vara på befintliga resurser.

Idén som blev upptakten till Peckas Tomater föddes redan för 20 år sedan. Med en bakgrund som fiskare och trädgårdsmästare hade grundaren Pecka Nygård på nära håll sett hur miljön tog skada av att odla fisk direkt i havet. Resultatet blev en kretsloppsodling på land, där det näringsrika fiskevattnet kan tas upp direkt av växthusets grönsaker.

Den moderna odlingsanläggning som Peckas Naturodlingar huserar i rymmer drygt 8 200 kvadratmeter växthus och fiskbassäng. Processen börjar med att fiskarna, regnbågslaxen, matas med foder. Det näringsrika vattnet som laxen simmar i förs över till en grusbädd med tomatplantor. Där tas näringen upp av tomatplantorna samtidigt som grusbädden renar vattnet, därefter syresätts det renade vattnet innan det återförs till fiskbassängen. Så går kretsloppet runt – varje dag, hela året. Det enda som regelbundet tillförs är fiskfoder och minimala mängder vatten för att kompensera det som dunstar och tas upp av tomatplantorna.

Eftersom kretsloppsodlingen sker helt fritt från utsläpp av avloppsvatten är odlingen klimatsmart och resurseffektiv. 1 kilo foder resulterar i 1 kilo fisk, och mellan 10 och 12 kilo grönsaker. Bland de tomatsorter som odlas här i dag finns bland annat klassiska runda tomater och små krispiga körsbärstomater. Båda sorterna är oemotståndligt goda och passar tack vare sin mustiga smak perfekt i både sallader och maträtter, och som snacks förstås. 

Läs mer om Peckas naturodlingar här.