Ignitia prisas med Änglamarkspriset 2017

Svenska folket och Änglamarksjuryn har röstat fram Ignitia till vinnare av Coops Änglamarkspris 2017. Temat för årets pris är foodtech – smart teknik som möter mat – och Ignitia vinner 100 000 kronor.

Ignitia gör hyperlokala och träffsäkra väderprognoser för småskaliga bönder i Västafrika. Prognoserna skickas ut i lättlästa sms som hjälper bönderna att planera sin skörd mer träffsäkert och hållbart. De kan till exempel minska sitt användande av bekämpningsmedel och använda de begränsade vattenresuserna endast när det behövs tack vare de precisa prognoserna. Tjänsten har växt till 160 000 bönder på bara 400 dagar, och böndernas skörd har växt med i genomsnitt 47 procent med hjälp av Ignitias prognoser.

Vi är väldigt glada för att få Änglamarkspriset och bli uppmärksammade på hemmaplan i Sverige. Många av de produkter som Änglamark producerar kommer från bönder som Ignitias tjänst finns till för. Jordbrukare efterfrågar teknologi för att hantera det allt mer varierande klimatet för att ta smarta beslut, säger Liisa Smits, VD.

– Ignitia kan göra verklig skillnad. Med sina väderprognoser kan Ignitia förändra förutsättningar för bönder att odla hållbart för sig och sina familjer. Det vill vi uppmuntra, säger Louise König, hållbarhetschef på Coop och ordförande i Änglamarksprisets jury.

Läs mer om Ignitia >


Årets finalister
 • Grönska
  Lokalt odlade grönsaker och örter som odlas med ett innovativt odlingssystem och som gör att vi kan odla grödor inomhus i urban miljö och året runt.
  Läs mer om Grönska >  
 • Simris Alg
  Ett pionjärföretag på Österlen som odlar alger.
  Läs mer om Simris Alg >
 • Ignitia
  Hyperlokala väderprognoser som levereras till småskaliga bönder i tropiska klimat via sms baserade på GPS-positionering.
  Läs mer om Ignita >
 • Tebrito
  Utvecklar proteinpulver från mjölmask.
  Läs mer om Tebrito >
 • Impact Vision
  Vill skapa ett mer transparent och säkert globalt livsmedelssystem med hjälp av hyperspektralteknik.
  Läs mer om Impact Vision >

Läs om Änglamarkspriset >
Se tidigare vinnare av Änglamarkspriset >

Tidigare vinnare av priset

Alla vinnare av Änglamarkspriset speglar den bredd som finns i arbetet med miljö och ekologi. Här hittar du alla vinnare sedan 2002.