Vad gör Coop?

Att sälja knasiga grönsaker är vår senaste insats för att minska matsvinnet. Men vi gör mycket annat också. Dels i butiken och dels genom en bra dialog med våra leverantörer. Till exempel har vi nyligen sett över våra inköpsrutiner och förbättrat uppföljningen på hur mycket som egentligen säljs.

Vi arbetar också aktivt för att det svinn som trots allt uppstår ska komma till nytta: I Göteborgsområdet samarbetar många av våra butiker med Allwin, ett företag som levererar prima livsmedel och andra varor som inte sålts till ideella organisationer. Under 2016 skänktes sammanlagt 85,5 ton mat, motsvarande drygt 190 000 måltider. 

I Stockholm har vi liknande välgörenhetssamarbeten där vi skänker mat och förnödenheter till ideella föreningar och behövande. Här kan du se en kort film om hur det går till på Stora Coop i Stuvsta:

Tips:

Hjälp oss gärna att minska matsvinnet redan i butiken genom att välja kort bäst-före på sånt du snart ska använda. Och långt datum bara på sånt du tänkt använda senare!  

Skillnad mellan matsvinn och matavfall

Livsmedel som slängs bort, trots att det hade kunnat undvikas, kallas för matsvinn. När man talar om matavfall räknas även de delar på livsmedlet som inte går att äta in, exempelvis benet i fläskkotletten, äggskal eller plommonkärnor.

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies