Vego-empandas/piroger
  • Tid 1 tim
  • Ugn 225º

Vego-empandas/piroger

4.33 (6 betyg)

Piroger med paprika, lök och ägg kryddade med vitlök och spiskummin.

  • Tillagningstid 1 tim
  • Ingredienser 17
  • Ugnstemperatur 225º

Ingredienser

20 stycken
  • 7 dl vetemjöl
  • 150 g kallt tärnat smör
  • 1 dl kall mjölk
Fyllning:
  • 1 msk olja
  • 1 finhackad gul lök
  • 2 finhackade vitlöksklyftor
  • 1 finhackad röd paprika
  • 1 finhackad grön paprika
  • 1 msk paprikapulver
  • 0.5 msk spiskummin
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 1 dl finhackade urkärnade kalamataoliver
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 dl hett vatten
  • 0.5 dl russin
  • 2 ägg, hårdkokta hackade
  • 1 ägg, uppvispat
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Hacka ihop mjöl och smör. Tillsätt mjölk och knåda snabbt ihop till en deg. Täck degen med plastfilm och låt vila ca 30 min i kylskåp. Hetta upp en stekpanna med olja och fräs lök och vitlök. Tillsätt paprika och kryddor och fräs 2 min. Vänd ner oliverna. .

  2. 2

    Lös upp buljongtärningen i vattnet. Häll buljongen i pannan. Låt sjuda tills vätskan kokat in

  3. 3

    Rör ner russin och låt kallna. Blanda ner hackat ägg. Sätt ugnen på 225°.

  4. 4

    Kavla ut degen riktigt tunt, ca 2 mm. Mjöla ev bakbordet. Stansa ut rundlar med ett glas, ca 8 cm i diameter. Kavla cirkeln något tunnare. Lägg 1 rågad msk fyllning mitt på cirkeln. Vik ihop till en halvmåne. Tryck med en gaffel runt kanten.

  5. 5

    Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen tills de fått fin färg, ca 15 min. Servera pirogerna varma eller kalla.

Sätt ett betyg

2 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Maria

    vad menas med VEGO egentligen, Vegetarisk eller Vegon?

  • Tova

    Jättegoda, men det blev betydligt fler för oss än vad som stod i receptet. Det blev en del deg över också, men den kan man ju frysa in till nästa gång.