Västerbottenspaj med rullströmming
Västerbottenspaj med rullströmming
  • Tid 1 tim + 40 min i ugnen
  • Ugn 225º

Västerbottenspaj med rullströmming

0 (0 betyg)

Recept av Lena Söderström och foto: Eva Hildén Smith

  • Tillagningstid 1 tim + 40 min i ugnen
  • Ingredienser 13
  • Ugnstemperatur 225º

Ingredienser

8 bitar
  • 4.5 dl vetemjöl
  • 225 g smör, kallt och tärnat
  • 1 ägg, kallt
  • 2 msk iskallt vatten
Fyllning
  • 360 g strömmingsfiléer
  • 1 dl smörgåskaviar
  • salt
  • 3 msk hackad dill
  • 4 dl grädde
  • 3 ägg
  • 2 krm vitpeppar
  • 165 g västerbottensost, riven
  • 20 g smör
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Sätt ugnen på 225°. Mixa mjöl och smör till ett smul i en matberedare. Tillsätt ägg och vatten och mixa till en smidig deg.

  2. 2

    Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Nagga och ställ i frys ca 20 min. 3. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen 10–15 min.

  3. 3

    Sänk ugnsvärmen till 200°. Klipp av ryggfenan på strömmingarna. Lägg dem med skinnsidan ner på en skärbräda. Tryck ut ca 1 tsk kaviar på varje filé. Strö över 1/2 tsk salt, och dill.

  4. 4

    Vispa ihop grädde, ägg, 1 tsk salt och peppar. Rulla ihop strömmingsfiléerna och lägg dem med skarven ner i pajskalet. Varva rullarna med riven ost och häll på äggstanningen.

  5. 5

    Hyvla över någon skiva smör på toppen och grädda i nedre delen av ugnen tills pajen stelnat och fått fin färg, ca 40 min.

Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar