Västerbottenspaj med rullströmming

Betyg (1-5):
0 (0 betyg)

Recept av Lena Söderström och foto: Eva Hildén Smith

Tillagningstid: 1 tim + 40 min i ugnen
Ugnstemperatur:225º
8 bitar
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (13)
  • 4.5 dl vetemjöl
  • 225 g smör, kallt och tärnat
  • 1 ägg, kallt
  • 2 msk iskallt vatten
  • Fyllning
  • 360 g strömmingsfiléer
  • 1 dl smörgåskaviar
  • 3 msk hackad dill
  • 4 dl grädde
  • 3 ägg
  • 2 krm vitpeppar
  • 165 g västerbottensost, riven
  • 20 g smör
  • salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Mixa mjöl och smör till ett smul i en matberedare. Tillsätt ägg och vatten och mixa till en smidig deg.
  2. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Nagga och ställ i frys ca 20 min. 3. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen 10–15 min.
  3. Sänk ugnsvärmen till 200°. Klipp av ryggfenan på strömmingarna. Lägg dem med skinnsidan ner på en skärbräda. Tryck ut ca 1 tsk kaviar på varje filé. Strö över 1/2 tsk salt, och dill.
  4. Vispa ihop grädde, ägg, 1 tsk salt och peppar. Rulla ihop strömmingsfiléerna och lägg dem med skarven ner i pajskalet. Varva rullarna med riven ost och häll på äggstanningen.
  5. Hyvla över någon skiva smör på toppen och grädda i nedre delen av ugnen tills pajen stelnat och fått fin färg, ca 40 min.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Krämig rucolasill

(5)

Krämig sill med lime, chili och äpple

(5)

Krämig citrongrässill

(1)

Jordgubbssallad med varmrökt lax

(83)

Bowl med sashimilax

(5)

Kräftsill

(24)

Matjessill med gremolata

(0)

Lax- och äggsallad med gräslöksdressing

(26)
13 st
  • Ingredienser (13)
  • 4.5 dl vetemjöl
  • 225 g smör, kallt och tärnat
  • 1 ägg, kallt
  • 2 msk iskallt vatten
  • Fyllning
  • 360 g strömmingsfiléer
  • 1 dl smörgåskaviar
  • 3 msk hackad dill
  • 4 dl grädde
  • 3 ägg
  • 2 krm vitpeppar
  • 165 g västerbottensost, riven
  • 20 g smör
  • salt

Västerbottenspaj med rullströmming

Betyg (1-5):
0 (0 betyg)

Recept av Lena Söderström och foto: Eva Hildén Smith

Tillagningstid: 1 tim + 40 min i ugnen
Ugnstemperatur:225º
8 bitar
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Mixa mjöl och smör till ett smul i en matberedare. Tillsätt ägg och vatten och mixa till en smidig deg.
  2. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Nagga och ställ i frys ca 20 min. 3. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen 10–15 min.
  3. Sänk ugnsvärmen till 200°. Klipp av ryggfenan på strömmingarna. Lägg dem med skinnsidan ner på en skärbräda. Tryck ut ca 1 tsk kaviar på varje filé. Strö över 1/2 tsk salt, och dill.
  4. Vispa ihop grädde, ägg, 1 tsk salt och peppar. Rulla ihop strömmingsfiléerna och lägg dem med skarven ner i pajskalet. Varva rullarna med riven ost och häll på äggstanningen.
  5. Hyvla över någon skiva smör på toppen och grädda i nedre delen av ugnen tills pajen stelnat och fått fin färg, ca 40 min.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Krämig rucolasill

(5)

Krämig sill med lime, chili och äpple

(5)

Krämig citrongrässill

(1)

Jordgubbssallad med varmrökt lax

(83)

Bowl med sashimilax

(5)

Kräftsill

(24)

Matjessill med gremolata

(0)

Lax- och äggsallad med gräslöksdressing

(26)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies