Västerbottenspaj med anjovis och spenat

Betyg (1-5):
3.17 (29 betyg)

Festlig paj för många.

Tillagningstid: 60 min
Ugnstemperatur:200º
8 bufféportioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • Pajdeg:
  • 3 dl vetemjöl
  • 250 g kvarg,1 burk
  • 0.5 dl flytande margarin
  • Fyllning:
  • 2 msk olivolja
  • 200 g färsk spenat
  • 150 g riven lagrad ost, t.ex prästost, västerbottenost
  • 125 g ansjovisfilé
  • 3 st ägg
  • 2 dl crème fraiche, 34 %
  • 1 krm peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Häll mjöl, kvarg, smör-rapsolja och salt i en bunke. Arbeta ihop till en elastisk deg med fingrarna och lägg degen i en plastpåse. Platta ut degen till en platta och lägg i kylen 30 min.
  2. Tryck ut pajdegen i en form, ca 24 cm i diameter med löstagbar kant. Förgrädda pajskalet i ca 15 minuter. Sänk värmen till 175°.

Fyllning

  1. Hetta upp oljan och stek spenaten mycket hastigt så att den blir mjuk. Lägg spenaten i pajskalet och strö över osten och den avrunna ansjovisen.
  2. Vispa ihop ägg och crème fraiche. Tillsätt salt och peppar och häll smeten i pajskalet.
  3. Grädda 25–30 min. Låt svalna och skär i bitar.

Tips

Kvarg gör att bottnen inte smular sig. Denna paj kan du skära i bitar och äta som plockmat utan bestick.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Berit

2018-07-30

Kan jag göra denna paj dagen innan eller blir pajskalet segt då?

Gunilla

2014-09-06

Jag har gjort pajen vid tre olika tillfällen och fått massor av beröm varje gång

Sofia

2014-06-21

Fem-stjärnigt. Fantastiskt god! Det var generöst med pajdeg som blev riktigt krispig. Innehållet blev fluffigt och saftigt med god smak av spenat och ost. Jag använde vanligt smör: 50 g - som jag tärnade och nöp smulig i mjölet. Jag hoppade även över kylskåpstiden och plattade ut degen direkt i formen - det gick utmärkt.

Liknande recept

Färskostpaj med nässlor

(3)

Fårost- och crème fraiche-gratinerade auberginer

(0)

Bowl med sashimilax

(2)

Rågmacka med tonfiskröra

(3)

Kallmarinerad fläskytterfilé med kronärtskocksröra

(23)

Mangobiffsallad med nudlar

(13)

Räksallad med japansk dressing

(79)

Krämig wasabisill

(6)
10 st
  • Pajdeg:
  • 3 dl vetemjöl
  • 250 g kvarg,1 burk
  • 0.5 dl flytande margarin
  • Fyllning:
  • 2 msk olivolja
  • 200 g färsk spenat
  • 150 g riven lagrad ost, t.ex prästost, västerbottenost
  • 125 g ansjovisfilé
  • 3 st ägg
  • 2 dl crème fraiche, 34 %
  • 1 krm peppar

Västerbottenspaj med anjovis och spenat

Betyg (1-5):
3.17 (29 betyg)

Festlig paj för många.

Tillagningstid: 60 min
Ugnstemperatur:200º
8 bufféportioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Häll mjöl, kvarg, smör-rapsolja och salt i en bunke. Arbeta ihop till en elastisk deg med fingrarna och lägg degen i en plastpåse. Platta ut degen till en platta och lägg i kylen 30 min.
  2. Tryck ut pajdegen i en form, ca 24 cm i diameter med löstagbar kant. Förgrädda pajskalet i ca 15 minuter. Sänk värmen till 175°.

Fyllning

  1. Hetta upp oljan och stek spenaten mycket hastigt så att den blir mjuk. Lägg spenaten i pajskalet och strö över osten och den avrunna ansjovisen.
  2. Vispa ihop ägg och crème fraiche. Tillsätt salt och peppar och häll smeten i pajskalet.
  3. Grädda 25–30 min. Låt svalna och skär i bitar.

Tips

Kvarg gör att bottnen inte smular sig. Denna paj kan du skära i bitar och äta som plockmat utan bestick.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Berit

2018-07-30

Kan jag göra denna paj dagen innan eller blir pajskalet segt då?

Gunilla

2014-09-06

Jag har gjort pajen vid tre olika tillfällen och fått massor av beröm varje gång

Sofia

2014-06-21

Fem-stjärnigt. Fantastiskt god! Det var generöst med pajdeg som blev riktigt krispig. Innehållet blev fluffigt och saftigt med god smak av spenat och ost. Jag använde vanligt smör: 50 g - som jag tärnade och nöp smulig i mjölet. Jag hoppade även över kylskåpstiden och plattade ut degen direkt i formen - det gick utmärkt.

Liknande recept

Färskostpaj med nässlor

(3)

Fårost- och crème fraiche-gratinerade auberginer

(0)

Bowl med sashimilax

(2)

Rågmacka med tonfiskröra

(3)

Kallmarinerad fläskytterfilé med kronärtskocksröra

(23)

Mangobiffsallad med nudlar

(13)

Räksallad med japansk dressing

(79)

Krämig wasabisill

(6)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies