Västerbottenplättar med kantarellmousse
  • Tid 105 min

Västerbottenplättar med kantarellmousse

2.14 (7 betyg)

  • Tillagningstid 105 min
  • Ingredienser 14

Ingredienser

4 portioner
  • 1 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl mjöl
  • 0.5 tsk salt
  • 300 g kokt och skalad mandelpotatis
  • 1.5 dl riven västerbottensost
Kantarellmousse:
  • 0.5 fint hackad gul lök
  • 30 g fint hackade kantareller
  • 1 dl grädde
  • 0.5 dl crème fraiche
  • 1 krm salt
  • 1 krm peppar
  • 1 msk smör till stekning
Servering:
  • 1 fint hackad röd lök
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Vispa ihop äggen och hälften av mjölken. Tillsätt allt mjöl och vispa eller rör tills smeten är klimpfri. Blanda i resten av mjölken och saltet. Pressa eller mosa mandelpotatisen.Rör ihop potatismoset, plättsmeten och den rivna osten till en jämn tjock smet.

  2. 2

    Hetta upp en plättpanna eller en pannkakslagg. Lägg i lite av smöret och låt det få en ljusbrun färg. Klicka i en matsked av plättsmeten och låt den stelna. Vänd plättarna och stek på andra sidan.

Kantarellmousse

  1. 1

    Fräs lök och kantareller i smör i en stekpanna i ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar och låt dem svalna. Vispa grädde och crème fraiche krämigt. Vänd försiktigt ner kantarellerna och löken i crème fraiche-grädden. Smaka av med salt och peppar och låt vila i kyl i ca 1 timme.

Servering

Servera tre-fyra plättar per person med en klick kantarellmousse, hackad rödlök och lite sallad.
Sätt ett betyg

1 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • anne-marie

    Detta är enormt gott och en mcyket bra förrätt. Är man många kan plättarna göras i förväg och läggas i värmeugn.