
Vaniljbullar
Betyg (1-5):
Vaniljfyllda bullar med kardemumma och vaniljkräm. Enkla att baka, svårare att motstå!
Ugnstemperatur:225-250º
20 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
- 100 g margarin eller smör eller 1 dl flytande margarin
- 2 dl mjölk
- 25 g jäst
- 0.5 dl socker
- 1 tsk kardemumma, stött eller mald
- 1 ägg
- 7 dl vetemjöl
- 1 krm salt
- Vaniljkräm:
- 1.5 dl matlagningsgrädde
- 1.5 msk vetemjöl
- 0.5 msk socker
- 1 ägg
- 1 msk vaniljsocker eller vanillinsocker
- Pensling:
- ägg
Gör så här
- Vaniljkrämen kan bytas ut mot en blandning av matfett, socker och kanel.Smält det fasta fettet i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37°C (fingervarmt). Används flytande margarin, värm enbart mjölken.Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med degspadet. Tillsätt salt, ev flytande margarin, socker, kardemumma, ägg och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg.
- Jäs degen övertäckt ca 30 min.Värm ugnen till 225-250°C.
Vaniljkräm
- Gör vaniljkrämen till fyllningen under tiden. Blanda grädde, mjöl och socker i en kastrull, men använd inte stålvisp i aluminiumkastrull, då kan krämen bli gråaktig. Koka blandningen ca 3 min. Rör då och då. Tag kastrullen från värmen och rör ner ägget. Hetta upp krämen försiktigt igen ca ½ min. Låt krämen svalna och blanda i vaniljsockret.
- Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Kavla ut degen till en avlång fyrkant, ca 36 x 45 cm. Skär eller sporra ut 20 rutor, ca 9 x 9 cm. Lägg en klick vaniljkräm mitt på varje ruta. Vik upp hörnen över fyllningen och nyp ihop dem. Lägg bullarna med skarven ner i pappersformar på en plåt.
- Jäs under bakduk ca 30 min.Pensla bullarna med uppvispat ägg.Grädda i mitten av ugnen 8-10 min.Låt bullarna svalna på galler under bakduk.
Vaniljbullar
Betyg (1-5):
Vaniljfyllda bullar med kardemumma och vaniljkräm. Enkla att baka, svårare att motstå!
Ugnstemperatur:225-250º
20 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
Gör så här
- Vaniljkrämen kan bytas ut mot en blandning av matfett, socker och kanel.Smält det fasta fettet i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37°C (fingervarmt). Används flytande margarin, värm enbart mjölken.Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med degspadet. Tillsätt salt, ev flytande margarin, socker, kardemumma, ägg och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg.
- Jäs degen övertäckt ca 30 min.Värm ugnen till 225-250°C.
Vaniljkräm
- Gör vaniljkrämen till fyllningen under tiden. Blanda grädde, mjöl och socker i en kastrull, men använd inte stålvisp i aluminiumkastrull, då kan krämen bli gråaktig. Koka blandningen ca 3 min. Rör då och då. Tag kastrullen från värmen och rör ner ägget. Hetta upp krämen försiktigt igen ca ½ min. Låt krämen svalna och blanda i vaniljsockret.
- Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Kavla ut degen till en avlång fyrkant, ca 36 x 45 cm. Skär eller sporra ut 20 rutor, ca 9 x 9 cm. Lägg en klick vaniljkräm mitt på varje ruta. Vik upp hörnen över fyllningen och nyp ihop dem. Lägg bullarna med skarven ner i pappersformar på en plåt.
- Jäs under bakduk ca 30 min.Pensla bullarna med uppvispat ägg.Grädda i mitten av ugnen 8-10 min.Låt bullarna svalna på galler under bakduk.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2020-07-06
Det ser ut att vara fel bild till receptet? Enligt eskrivningen så ska de inte se som på bilden.
2013-12-14
Detta var ett enkelt och bra recept. Perfekt för folk som vill ha en liten utmaning med i vissa fall.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
Åse
2020-07-06
Det ser ut att vara fel bild till receptet? Enligt eskrivningen så ska de inte se som på bilden.
Johan
2013-12-14
Detta var ett enkelt och bra recept. Perfekt för folk som vill ha en liten utmaning med i vissa fall.