För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies

Vaniljbullar

Betyg (1-5):
4.5 (6 betyg)

Härligt fluffiga vaniljbullar med kardemumma och vaniljkräm. Enkla att baka, svårare att motstå!

Ugnstemperatur:225-250º
20 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 100 g margarin eller smör eller 1 dl flytande margarin
  • 2 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 0.5 dl socker
  • 1 tsk kardemumma, stött eller mald
  • 1 ägg
  • 7 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • Vaniljkräm:
  • 1.5 dl matlagningsgrädde
  • 1.5 msk vetemjöl
  • 0.5 msk socker
  • 1 ägg
  • 1 msk vaniljsocker eller vanillinsocker
  • Pensling:
  • ägg

Gör så här

  1. Vaniljkrämen kan bytas ut mot en blandning av matfett, socker och kanel. Smält det fasta fettet i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37°C (fingervarmt). Används flytande margarin, värm enbart mjölken. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med degspadet. Tillsätt salt, ev flytande margarin, socker, kardemumma, ägg och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg.
  2. Jäs degen övertäckt ca 30 min. Värm ugnen till 225-250°C.

Vaniljkräm

  1. Gör vaniljkrämen till fyllningen under tiden. Blanda grädde, mjöl och socker i en kastrull, men använd inte stålvisp i aluminiumkastrull, då kan krämen bli gråaktig. Koka blandningen ca 3 min. Rör då och då. Tag kastrullen från värmen och rör ner ägget. Hetta upp krämen försiktigt igen ca ½ min. Låt krämen svalna och blanda i vaniljsockret.
  2. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Kavla ut degen till en avlång fyrkant, ca 36 x 45 cm. Skär eller sporra ut 20 rutor, ca 9 x 9 cm. Lägg en klick vaniljkräm mitt på varje ruta. Vik upp hörnen över fyllningen och nyp ihop dem. Lägg bullarna med skarven ner i pappersformar på en plåt.
  3. Jäs under bakduk ca 30 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 8-10 min. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Åse

2020-07-06

Det ser ut att vara fel bild till receptet? Enligt eskrivningen så ska de inte se som på bilden.

Johan

2013-12-14

Detta var ett enkelt och bra recept. Perfekt för folk som vill ha en liten utmaning med i vissa fall.

Liknande recept

Varm chokladmjölk med kryddor

(0)

Pepparkaksdrömmar

(34)

Apelsinrutor med kokos och tranbär

(10)

Havreflarn med äpple och kanel

(13)

Fruktkompott med ingefära och lime

(1)

Knäckig saffranstosca

(32)

Kokostoppar med russin och nötter

(1)

Ischoklad med kokosflakes

(3)
14 st
  • Ingredienser (14)
  • 100 g margarin eller smör eller 1 dl flytande margarin
  • 2 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 0.5 dl socker
  • 1 tsk kardemumma, stött eller mald
  • 1 ägg
  • 7 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • Vaniljkräm:
  • 1.5 dl matlagningsgrädde
  • 1.5 msk vetemjöl
  • 0.5 msk socker
  • 1 ägg
  • 1 msk vaniljsocker eller vanillinsocker
  • Pensling:
  • ägg

Vaniljbullar

Betyg (1-5):
4.5 (6 betyg)

Härligt fluffiga vaniljbullar med kardemumma och vaniljkräm. Enkla att baka, svårare att motstå!

Ugnstemperatur:225-250º
20 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Vaniljkrämen kan bytas ut mot en blandning av matfett, socker och kanel. Smält det fasta fettet i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37°C (fingervarmt). Används flytande margarin, värm enbart mjölken. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med degspadet. Tillsätt salt, ev flytande margarin, socker, kardemumma, ägg och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg.
  2. Jäs degen övertäckt ca 30 min. Värm ugnen till 225-250°C.

Vaniljkräm

  1. Gör vaniljkrämen till fyllningen under tiden. Blanda grädde, mjöl och socker i en kastrull, men använd inte stålvisp i aluminiumkastrull, då kan krämen bli gråaktig. Koka blandningen ca 3 min. Rör då och då. Tag kastrullen från värmen och rör ner ägget. Hetta upp krämen försiktigt igen ca ½ min. Låt krämen svalna och blanda i vaniljsockret.
  2. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Kavla ut degen till en avlång fyrkant, ca 36 x 45 cm. Skär eller sporra ut 20 rutor, ca 9 x 9 cm. Lägg en klick vaniljkräm mitt på varje ruta. Vik upp hörnen över fyllningen och nyp ihop dem. Lägg bullarna med skarven ner i pappersformar på en plåt.
  3. Jäs under bakduk ca 30 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 8-10 min. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Åse

2020-07-06

Det ser ut att vara fel bild till receptet? Enligt eskrivningen så ska de inte se som på bilden.

Johan

2013-12-14

Detta var ett enkelt och bra recept. Perfekt för folk som vill ha en liten utmaning med i vissa fall.

Liknande recept

Varm chokladmjölk med kryddor

(0)

Pepparkaksdrömmar

(34)

Apelsinrutor med kokos och tranbär

(10)

Havreflarn med äpple och kanel

(13)

Fruktkompott med ingefära och lime

(1)

Knäckig saffranstosca

(32)

Kokostoppar med russin och nötter

(1)

Ischoklad med kokosflakes

(3)