Valnötskaka
  • Tid 70 min
  • Ugn 175º

Valnötskaka

0 (0 betyg)

  • Tillagningstid 70 min
  • Ingredienser 11
  • Ugnstemperatur 175º

Ingredienser

20 portioner
  • 350 g grovhackade valnötskärnor
  • 150 g smör eller margarin
  • 1.25 dl socker
  • 4 ägg
  • 2.5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 0.5 tsk kanel
  • 3 msk konjak
Sockerlag:
  • 3 dl socker
  • 2 dl vatten
  • 1 msk färskpressad apelsinjuice eller pressad citron
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Sätt på ugnen. Smörj en form. Grovhacka nötterna i matberedare. Ta dem ur blandarskålen. Rör fett och socker ljust och poröst i matberedaren. Tillsätt äggen, ett i taget. Blanda i mjöl och bakpulver, kanel och konjak. Blanda sist i nötterna med en sked.

  2. 2

    Bred ut smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Blanda sockerlagen under tiden. Smält sockret i vattnet och häll i citrussaft. Koka tills lagen tjocknar lite, 5-10 minuter.

  3. 3

    Skär den färdiga kakan i fyrkanter eller trekanter. Droppa över den varma lagen. Låt kakan stå 10-15 minuter tills lagen har sugits upp.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Kakan är godast samma dag den gräddats men kan förvaras i burk med lock någon dag eller frysas.
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar