Valencisk paella
Valencisk paella
  • Tid 30 min

Valencisk paella

3.86 (7 betyg)

Ordet paella betyder stekkärl och har gett namn åt Spaniens kända maträtt.

  • Tillagningstid 30 min
  • Ingredienser 16

Ingredienser

4 portioner
  • 1600 g kyckling, i bitar
  • 2 tsk salt
  • 2 msk olivolja
  • 125 g stora vita bönor
  • 125 g små vita bönor
  • 250 g gröna bönor (haricots verts)
  • 2 skållade, urkärnade och hackade tomater
  • 1 hackad vitlöksklyfta
  • 1 msk paprikapulver
  • 200 g räkor eller vinbergssnäckor med skal
  • 250 g musslor eller halva mängden rensade räkor
  • 400 g okokt rundkornigt ris
  • 8 dl vatten
  • 0.5 g saffran
  • 1 msk färsk rosmarin
  • 1 citron
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Använd en vid stekpanna med hög kant, helst en så kallad paella. Saknar du en tillräckligt stor stekpanna, stek först kycklingen i en stekpanna och lägg sedan över i en stekgryta och tillaga resten i grytan.

  2. 2

    Salta kycklingdelarna med hälften av saltet och bryn dem i oljan tills de har fått fin färg. Lägg i bönorna och tomaterna tillsammans med vitlök och paprikapulver.

  3. 3

    Fräs allt tillsammans i någon minut, häll på vattnet och lägg i skaldjur och sniglar. Koka upp.

  4. 4

    Häll i riset och vattnet, jämnt spritt över hela pannan eller grytan, tillsätt resten av saltet och saffran. Låt riset koka 8 minuter på hög värme och sedan 8 minuter på låg värme utan lock, rör om då och då.

  5. 5

    Om du har en stor paellapanna, servera direkt ur pannan, eller häll upp på ett stort serveringsfat. Garnera med citronklyftor.

Sätt ett betyg

2 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Åke

    Viktig Viktigt... Efter riset är tillsatt, rör ut det bara så det fördelas jämnt i pannan. Sedan skall det INTE röras om tills det är klart. Detta för att få den goda fina skorpan i botten som samlat upp alla goda smaker.

  • Marta

    Låter relativt rätt för paella, vet att det finns olika sätt att göra en paella, men du rör aldrig, aldrig, aldrig om efter att riset tillförts.