Valencisk paella

Betyg (1-5):
3.86 (7 betyg)

Ordet paella betyder stekkärl och har gett namn åt Spaniens kända maträtt.

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (15)
  • 1600 g kyckling, i bitar
  • 2 msk olivolja
  • 125 g stora vita bönor
  • 125 g små vita bönor
  • 250 g gröna bönor (haricots verts)
  • 2 skållade, urkärnade och hackade tomater
  • 1 hackad vitlöksklyfta
  • 1 msk paprikapulver
  • 200 g räkor eller vinbergssnäckor med skal
  • 250 g musslor eller halva mängden rensade räkor
  • 400 g okokt rundkornigt ris
  • 8 dl vatten
  • 0.5 g saffran
  • 1 msk färsk rosmarin
  • 1 citron

Gör så här

  1. Använd en vid stekpanna med hög kant, helst en så kallad paella. Saknar du en tillräckligt stor stekpanna, stek först kycklingen i en stekpanna och lägg sedan över i en stekgryta och tillaga resten i grytan.
  2. Salta kycklingdelarna med hälften av saltet och bryn dem i oljan tills de har fått fin färg. Lägg i bönorna och tomaterna tillsammans med vitlök och paprikapulver.
  3. Fräs allt tillsammans i någon minut, häll på vattnet och lägg i skaldjur och sniglar. Koka upp.
  4. Häll i riset och vattnet, jämnt spritt över hela pannan eller grytan, tillsätt resten av saltet och saffran. Låt riset koka 8 minuter på hög värme och sedan 8 minuter på låg värme utan lock, rör om då och då.
  5. Om du har en stor paellapanna, servera direkt ur pannan, eller häll upp på ett stort serveringsfat. Garnera med citronklyftor.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Åke

2017-05-27

Viktig Viktigt... Efter riset är tillsatt, rör ut det bara så det fördelas jämnt i pannan. Sedan skall det INTE röras om tills det är klart. Detta för att få den goda fina skorpan i botten som samlat upp alla goda smaker.

Marta

2014-04-26

Låter relativt rätt för paella, vet att det finns olika sätt att göra en paella, men du rör aldrig, aldrig, aldrig om efter att riset tillförts.

Liknande recept

Saffransrisotto till jul

(6)

Indisk rispanna

(10)

Risotto med skaldjur och fänkål

(5)

Paella med kyckling och räkor

(91)

Nasigoreng med räkor

(10)

Friterade kräftstjärtar med dippsås och ris

(4)

Skaldjurspaella

(8)

Risotto med musslor och saffran

(1)
15 st
  • Ingredienser (15)
  • 1600 g kyckling, i bitar
  • 2 msk olivolja
  • 125 g stora vita bönor
  • 125 g små vita bönor
  • 250 g gröna bönor (haricots verts)
  • 2 skållade, urkärnade och hackade tomater
  • 1 hackad vitlöksklyfta
  • 1 msk paprikapulver
  • 200 g räkor eller vinbergssnäckor med skal
  • 250 g musslor eller halva mängden rensade räkor
  • 400 g okokt rundkornigt ris
  • 8 dl vatten
  • 0.5 g saffran
  • 1 msk färsk rosmarin
  • 1 citron

Valencisk paella

Betyg (1-5):
3.86 (7 betyg)

Ordet paella betyder stekkärl och har gett namn åt Spaniens kända maträtt.

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Använd en vid stekpanna med hög kant, helst en så kallad paella. Saknar du en tillräckligt stor stekpanna, stek först kycklingen i en stekpanna och lägg sedan över i en stekgryta och tillaga resten i grytan.
  2. Salta kycklingdelarna med hälften av saltet och bryn dem i oljan tills de har fått fin färg. Lägg i bönorna och tomaterna tillsammans med vitlök och paprikapulver.
  3. Fräs allt tillsammans i någon minut, häll på vattnet och lägg i skaldjur och sniglar. Koka upp.
  4. Häll i riset och vattnet, jämnt spritt över hela pannan eller grytan, tillsätt resten av saltet och saffran. Låt riset koka 8 minuter på hög värme och sedan 8 minuter på låg värme utan lock, rör om då och då.
  5. Om du har en stor paellapanna, servera direkt ur pannan, eller häll upp på ett stort serveringsfat. Garnera med citronklyftor.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Åke

2017-05-27

Viktig Viktigt... Efter riset är tillsatt, rör ut det bara så det fördelas jämnt i pannan. Sedan skall det INTE röras om tills det är klart. Detta för att få den goda fina skorpan i botten som samlat upp alla goda smaker.

Marta

2014-04-26

Låter relativt rätt för paella, vet att det finns olika sätt att göra en paella, men du rör aldrig, aldrig, aldrig om efter att riset tillförts.

Liknande recept

Saffransrisotto till jul

(6)

Indisk rispanna

(10)

Risotto med skaldjur och fänkål

(5)

Paella med kyckling och räkor

(91)

Nasigoreng med räkor

(10)

Friterade kräftstjärtar med dippsås och ris

(4)

Skaldjurspaella

(8)

Risotto med musslor och saffran

(1)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies