Ugnsrostad kalkon med äpple, salvia och gröna tillbehör

Betyg (1-5):
5 (1 betyg)

Ugnsrostad kalkon, en festlig allt-i-ett-rätt som innehåller massor av goda smaker och konsistenser.

Tillagningstid: 4 timmar
Ugnstemperatur:175-200º
6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 20 st
  • 1 kalkon
  • 1.5 msk salt
  • 0.5 lantbröd, gårdagens
  • 1 stor gul lök, finhackad
  • 1 kruka färsk salvia, hackade blad
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 75 g smör, hyvlat med osthyvel
  • vinbärsgelé, till servering
  • På plåten
  • 20 små potatisar
  • 250 g steklökar, skalade
  • 6 små äpplen i kvartar
  • Rostad sötpotatis och broccoli
  • 1 kg sötpotatis
  • 2 msk olivolja
  • 2 tsk flingsalt
  • 500 g sparrisbroccoli eller vanlig broccoli
  • Sås
  • äpple + sky från kalkonplåten
  • 2 dl torr äppelcider eller vitt vin
  • 3 dl grädde
  • ljus redning maizena
  • salt och svartpeppar

Gör så här

  1. Skölj kalkonen och ta ut ev kalkondelar som ligger inuti. Salta kalkonen ordentligt runt om. Lägg den på en djup ugnsplåt. Mixa brödet i matberedare monterad med knivblad eller finhacka. Blanda med lök, salvia, ev vitlök och hälften av smöret.
  2. Stoppa fyllningen i kalkonen och fäst ihop skinnet med t ex en grillpinne. Lägg resten av smöret ovanpå kalkonen. Täck kalkonen med folie runt plåtens kanter och ställ in i nedre delen av ugnen.
  3. Ta bort folien efter ca 1 timme och tillaga ytterligare 1 ½ timme. Skala potatisarna och koka i saltat vatten tills de är mjuka enbart på ytan, ca 5 min. Häll av vattnet och ruska potatisarna så att ytan ruggas upp (för extra krispighet när de senare rostas). Lägg potatis och steklökar runt kalkonen och rosta ytterligare 1 timme. Skeda vätskan från plåten över potatisarna några gånger under ugnstiden.

Rostad sötpotatis & broccoli:

  1. Höj ugnsvärmen till 200°. Skala och skär sötpotatisen i stora bitar. Vänd runt i olja och salt på en ugnsplåt. Ställ in i ugnen ovanför kalkonen. Rosta till fin färg, 20–25 min. Lägg in broccoli och äppelbitarna de sista 5–7 minuterna.
  2. Lägg kalkonen på ett serveringsfat tillsammans med de rostade potatisarna, lökarna och hälften av äppelbitarna. Sås: Mosa resten av äppelbitarna genom en finmaskig sil ner i en kastrull. Häll 3 dl kokande vatten i kalkonplåten och skrapa loss allt som sitter fast. Sila ner vätskan i kastrullen och häll på äppelcider/vin. Låt såsen koka ca 15 min. Häll i grädden. Koka ytterligare 5 min. Red av såsen med Maizena till önskad konsistens och smaka av med salt och peppar. Servera kalkonen med alla tillbehör, såsen och vinbärsgelé.

Tips

Om du behöver varmhålla kalkonen så håller den sig fint en bra stund om du lägger över folie.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Pulled kyckling, sötpotatiskräm och picklad ananas - Coop

(1)

Paraibakryddad kycklinglårfilé och färskpotatissallad med chimichurri - Coop

(7)

Kalkonbröst med äppel- och salviapotatis - Coop

(47)

Partykyckling med knaprig potatis och grönsaksdipp - Coop

(0)

Kycklingspett med citron och rosmarin - Coop

(9)

Grillad kyckling med caesarpotatissallad - Coop

(9)

Kycklingspett med hummus - Coop

(5)

Kyckling och sötpotatis på plåt - Coop

(9)
20 st
  • Ingredienser 20 st
  • 1 kalkon
  • 1.5 msk salt
  • 0.5 lantbröd, gårdagens
  • 1 stor gul lök, finhackad
  • 1 kruka färsk salvia, hackade blad
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 75 g smör, hyvlat med osthyvel
  • vinbärsgelé, till servering
  • På plåten
  • 20 små potatisar
  • 250 g steklökar, skalade
  • 6 små äpplen i kvartar
  • Rostad sötpotatis och broccoli
  • 1 kg sötpotatis
  • 2 msk olivolja
  • 2 tsk flingsalt
  • 500 g sparrisbroccoli eller vanlig broccoli
  • Sås
  • äpple + sky från kalkonplåten
  • 2 dl torr äppelcider eller vitt vin
  • 3 dl grädde
  • ljus redning maizena
  • salt och svartpeppar

Ugnsrostad kalkon med äpple, salvia och gröna tillbehör

Betyg (1-5):
5 (1 betyg)

Ugnsrostad kalkon, en festlig allt-i-ett-rätt som innehåller massor av goda smaker och konsistenser.

Tillagningstid: 4 timmar
Ugnstemperatur:175-200º
6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Skölj kalkonen och ta ut ev kalkondelar som ligger inuti. Salta kalkonen ordentligt runt om. Lägg den på en djup ugnsplåt. Mixa brödet i matberedare monterad med knivblad eller finhacka. Blanda med lök, salvia, ev vitlök och hälften av smöret.
  2. Stoppa fyllningen i kalkonen och fäst ihop skinnet med t ex en grillpinne. Lägg resten av smöret ovanpå kalkonen. Täck kalkonen med folie runt plåtens kanter och ställ in i nedre delen av ugnen.
  3. Ta bort folien efter ca 1 timme och tillaga ytterligare 1 ½ timme. Skala potatisarna och koka i saltat vatten tills de är mjuka enbart på ytan, ca 5 min. Häll av vattnet och ruska potatisarna så att ytan ruggas upp (för extra krispighet när de senare rostas). Lägg potatis och steklökar runt kalkonen och rosta ytterligare 1 timme. Skeda vätskan från plåten över potatisarna några gånger under ugnstiden.

Rostad sötpotatis & broccoli:

  1. Höj ugnsvärmen till 200°. Skala och skär sötpotatisen i stora bitar. Vänd runt i olja och salt på en ugnsplåt. Ställ in i ugnen ovanför kalkonen. Rosta till fin färg, 20–25 min. Lägg in broccoli och äppelbitarna de sista 5–7 minuterna.
  2. Lägg kalkonen på ett serveringsfat tillsammans med de rostade potatisarna, lökarna och hälften av äppelbitarna. Sås: Mosa resten av äppelbitarna genom en finmaskig sil ner i en kastrull. Häll 3 dl kokande vatten i kalkonplåten och skrapa loss allt som sitter fast. Sila ner vätskan i kastrullen och häll på äppelcider/vin. Låt såsen koka ca 15 min. Häll i grädden. Koka ytterligare 5 min. Red av såsen med Maizena till önskad konsistens och smaka av med salt och peppar. Servera kalkonen med alla tillbehör, såsen och vinbärsgelé.

Tips

Om du behöver varmhålla kalkonen så håller den sig fint en bra stund om du lägger över folie.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Pulled kyckling, sötpotatiskräm och picklad ananas - Coop

(1)

Paraibakryddad kycklinglårfilé och färskpotatissallad med chimichurri - Coop

(7)

Kalkonbröst med äppel- och salviapotatis - Coop

(47)

Partykyckling med knaprig potatis och grönsaksdipp - Coop

(0)

Kycklingspett med citron och rosmarin - Coop

(9)

Grillad kyckling med caesarpotatissallad - Coop

(9)

Kycklingspett med hummus - Coop

(5)

Kyckling och sötpotatis på plåt - Coop

(9)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies