Ugnsbakad purjo och lax med jungfrudressing
  • Tid 20 min
  • Ugn 150º

Ugnsbakad purjo och lax med jungfrudressing

3.67 (3 betyg)

Generöst med dill och pepparrot sätter fart på laxen.

  • Tillagningstid 20 min
  • Ingredienser 10
  • Ugnstemperatur 150º

Ingredienser

4 portioner
  • 3 späda purjolökar
  • 600 g färskpotatis
  • 500 g laxfilé
  • 1 tsk salt
  • 0.5 citron, finrivet skal
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 3 msk olivolja
  • 0.5 tsk mald koriander
  • 1 kruka dill
  • 3 msk riven pepparrot
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Skär purjolök i 2–3 cm stora bitar. Koka upp en kastrull med saltat vatten. Koka potatisen lätt. Lägg ner purjolöken och koka 1–2 min. (Potatisen och löken blir mjuk i ugnen.)

  2. 2

    Häll av vattnet. Fördela potatisen och lökbitarna i en ugnsform.

  3. 3

    Salta laxen. Lägg på den med skinnsidan upp. Tillred mitt i ugnen till en innertemperatur på 42°. Dra loss skinnet av laxen.

  4. 4

    Blanda en vinägrett på citronskal, vinäger, olja och koriander. Skeda vätskan över fisken och toppa med dill och pepparrot.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Har du kokt potatis i kylen går den givetvis bra att använda.
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

2 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Salme

    Skulle tro att det är ett skrivfel för innertemperaturen och att det ska vara 52 grader.

  • Helene

    Supergott men laxen var rå vid 42 graders innertemperatur.