Tunnbröd till surströmmingen
  • Tid 70 min
  • Ugn 250º

Tunnbröd till surströmmingen

4 (1 betyg)

Imponera med hembakt tunnbröd, välj själv hur du helst vill smaksätta brödet, eller dela upp degen och baka olika varianter av samma degsats.

  • Tillagningstid 70 min
  • Ingredienser 7
  • Ugnstemperatur 250º

Ingredienser

20 st
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 2 tsk salt
  • 1 msk anis, fänkål eller kummin
  • 3.5 dl rågsikt
  • 3.5 dl kornmjöl
  • 3.5 dl vetemjöl
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Sätt på ugnen. Värm mjölken till 37° (fingervarmt). Smula sönder jästen i en bunke. Rör ut jästen med lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken, salt, kryddor och mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg. Den behöver inte jäsa. Forma den på mjölat bakbord till en längd och dela den i 20 bitar. Forma dem till runda bullar och låt dem ligga under bakduk.

  2. 2

    Sätt in en osmord plåt i mitten av ugnen. Mjöla bakbordet rikligt, gärna med kornmjöl. Det fungerar nästan som kullager när man kavlar. Kavla ut två bullar i taget till tunna runda kakor (ca 20 cm i diameter) utan att knåda dem först. Vänd och mjöla dem under utkavlingen.( Lägg dem gärna på ett bakplåtspapper så går de lättare att flytta över till plåten.) Nagga kakorna med en gaffel eller kavla några tag med en kruskavel så att de blir väl naggade. Ta ut den varma plåten och lägg kakorna, två och två, på den.

  3. 3

    Grädda dem i mitten av ugnen 4-5 minuter. Låt plåten vara kvar i ugnen hela tiden. Passa brödet så att det inte blir bränt. Låt kakorna svalna på galler utan bakduk. Förvara dem i burk med lock eller väl tillsluten plastpåse.

Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar