Förvälla trattkantareller
För att spara dina trattkantareller till senare tillfälle under året behöver de förvällas. Förväll kantarellerna genom kokning och infrysning eller torkning.
Koka och frysa in trattkantareller
- Låt svampen koka ner i sin egen vätska tillsammans med ca 1/2 tsk salt per liter svamp.
- Koka svampen under lock ca 10-15 minuter. Om svampen är torr, tillstätt lite vatten.
- Låt svampen svalna och frys in.
Förväll trattkantareller med torkning
- Rensa svampen och dela i små bitar.
- Sätt ugnen på 30-50 grader, lägsta temperatur i varmluftsugn, och ställ in en plåt med svampen. Låt ugnsluckan vara lite öppen.
- Lägg den torkade svampen i lufttät glasburk med tättslutande lock och förvara mörkt så håller den i flera år.
Tänk på att färsk svamp krymper en del när den torkas.
Tips! Mixa den torkade svampen och använd istället för buljontärning.