Toscansk lax i ugn med ugnsrostad rotselleri
  • Tid 30 min
  • Ugn 175º

Toscansk lax i ugn med ugnsrostad rotselleri

3.5 (4 betyg)

Varför kallas laxen toscansk? Jo, för runt om laxen ligger en god toscansk tomatsallad med oliver, bröd och rödlök. Vitlök, basilika och olivolja ger laxen ytterligare en italiensk prägel!

  • Tillagningstid 30 min
  • Ingredienser 13
  • Ugnstemperatur 175º

Ingredienser

4 portioner
  • 1 kg rotselleri
  • 1 msk olivolja
  • 2 tsk flingsalt
Toscansk lax:
  • 500 g laxfilé
  • 1 tsk flingsalt
  • 400 g körsbärstomat på kvist, grovt tärnade
  • 1 dl kärnfria oliver, grovt hackade
  • 1 skiva ljust bröd (gärna gårdagens), i smulor
  • 0.5 rödlök, hackad
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 1 kruka basilika, strimlade blad
  • 0.5 dl olivolja
  • flingsalt och svartpeppar
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Skala rotsellerin och skär i stavar. Råstek rotselleristavarna i olja och salt i en stekpanna på medelvärme ca 10 min.

  2. 2

    Lägg laxbiten i en inoljad ugnsform och salta. Vänd ihop tomaterna med resterande ingredienser och smaka av med salt och peppar. Fördela tomatsalladen runt laxen och tillaga mitt i ugnen ca 20 min. Lägg på rotselleristavarna vid servering.

Servering

Spara några basilikablad att toppa med.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Ta tempen på firren, den ska ha en innertemperatur på ca 48° när den är klar.
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

1 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Jakob

    Trevliga smaker. La till färskpressad citron på laxen samt bytte ut brödet till grövre bröd. Serverades med en klick turkisk yoghurt. Kommer göras fler gånger.