
Toscansk lax i ugn med råstekt rotselleri
Varför kallas laxen toscansk? Jo, för runt om laxen ligger en god toscansk tomatsallad med oliver, bröd och rödlök. Vitlök, basilika och olivolja ger laxen ytterligare en italiensk prägel!
- 1 kg rotselleri
- 1 msk olivolja
- 2 tsk flingsalt
- Toscansk lax:
- 500 g laxfilé
- 1 tsk flingsalt
- 400 g körsbärstomat på kvist, grovt tärnade
- 1 dl kärnfria oliver, grovt hackade
- 1 skiva ljust bröd (gärna gårdagens), i smulor
- 0.5 rödlök, hackad
- 1 vitlöksklyfta, finhackad
- 1 kruka basilika, strimlade blad
- 0.5 dl olivolja
- flingsalt och svartpeppar
Gör så här
- Skala rotsellerin och skär i stavar. Råstek rotselleristavarna i olja och salt i en stekpanna på medelvärme ca 10 min.
- Lägg laxbiten i en inoljad ugnsform och salta. Vänd ihop tomaterna med resterande ingredienser och smaka av med salt och peppar. Fördela tomatsalladen runt laxen och tillaga mitt i ugnen ca 20 min. Lägg på rotselleristavarna vid servering.
Servering
Tips

Ta tempen på firren, den ska ha en innertemperatur på ca 48° när den är klar.
Liknande recept
Toscansk lax i ugn med råstekt rotselleri
Varför kallas laxen toscansk? Jo, för runt om laxen ligger en god toscansk tomatsallad med oliver, bröd och rödlök. Vitlök, basilika och olivolja ger laxen ytterligare en italiensk prägel!
Gör så här
- Skala rotsellerin och skär i stavar. Råstek rotselleristavarna i olja och salt i en stekpanna på medelvärme ca 10 min.
- Lägg laxbiten i en inoljad ugnsform och salta. Vänd ihop tomaterna med resterande ingredienser och smaka av med salt och peppar. Fördela tomatsalladen runt laxen och tillaga mitt i ugnen ca 20 min. Lägg på rotselleristavarna vid servering.
Servering
Tips

Ta tempen på firren, den ska ha en innertemperatur på ca 48° när den är klar.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2018-11-01
Trevliga smaker. La till färskpressad citron på laxen samt bytte ut brödet till grövre bröd. Serverades med en klick turkisk yoghurt. Kommer göras fler gånger.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
Jakob
2018-11-01
Trevliga smaker. La till färskpressad citron på laxen samt bytte ut brödet till grövre bröd. Serverades med en klick turkisk yoghurt. Kommer göras fler gånger.