Välj rätt kött

Händer det att du står vid köttdisken och funderar på hur du skulle kunna tillaga en fransyska? Här får du en god överblick över vad som är läckrast att grilla och vilken köttdel som är mest lämplig att göra gryta på.

Grilla i skivor

  • Nöt - Biff med kappa, entrecote, högrev, rostbiff, flanksek, rostlock, väl melerad högrev
  • Gris - Filé, flintastek, karré, kotletter, spjäll, spareribs, kamben
  • Lamm - Kotletter, stek, racks, lammrostbiff
  • Kalv -  Kotletter, ytterfilé

Steka i skivor

  • Nöt - Biff, entrecote, filé, innanlår, rostbiff, rostas, väl melerad högrev
  • Gris - Bog, filé, karré, kotletter, sidfläsk, skinka
  • Lamm - Kotletter, lammstek, racks, ytterfilé, innerfilé
  • Kalv - Filé, innanlår, kotletter, ytterlfilé

Ugnssteka som hel bit

  • Nöt - Entrecote, filé, fransyska, högrev, innanlår, rostbiff, ryggbiff
  • Gris - Bog, fläskben, karré, kotlettrad, revbensspjäll (gärna förkokta), sidfläsk, skinka
  • Lamm - Bog, sadel, stek, rostbiff
  • Kalv -  Innanlår, sadel, stek

Grytsteka som hel bit

  • Nöt - Bogstek, fransyska, högrev
  • Gris - Karré, kotlettrad, lägg, sida
  • Lamm - Bog, rygg
  • Kalv - Bog, bringa, lägg, rygg

Koka gryta på

  • Nöt - Bitar av bog, bringa, fransyska, högrev, ytterlår
  • Gris - Grytbitar, bitar av fläskbog, skinka
  • Lamm - Grytbitar, bitar av bog, rygg
  • Kalv - Bitar av bog, bringa, högrev

Woka 

  • Nöt - Strimlor av biff, entrecote, filé, innanlår, rostbiff
  • Gris - Strimlor av  picknickbog, filé, karré, kotlett, skinka
  • Lamm - Strimlor av stek, rostbiff, ytterfilé.  
  • Kalv - Strimlor av innanlår, filé, kotlett

Ekologiskt kött ger fler fördelar

Ekologiskt uppfödda grisar får gå ute och beta och böka i jorden, och är friskare än vanliga grisar. Väljer du ekologiskt kött bidrar du till att djuren får ett bättre liv, dessutom hålls mer ängs- och hagmarker öppna.