Så planerar du buffén!

Att duka upp till buffé med goda smårätter är perfekt vid festligheter som student, dop och bröllop. Här har vi samlat tips och bra saker att tänka på när man planerar buffématen!

Hur mycket mat går åt?

Det är svårt att beräkna mängden mat till hungriga magar, speciellt till buffébordet där en mängd smårätter ska samsas. Räkna med ca 100–150 gram kött och fisk och 250–350 gram tillbehör per person. Ett recept beräknat för 4 personer räcker till 8–10 bufféportioner. Hur dags ska du ha kalaset? 

Duka upp lagom med mat

Lägg inte upp all mat på en gång, utan fyll på faten allteftersom. Alla rätter håller sig fräscha och mat som inte stått framme går att spara till senare.

Tunna skivor

Skär kött, fisk och bröd i tunna och små skivor. Man tar hellre en gång till än en stor bit eller skiva från början.

Förvara maten kallt

Kom ihåg att förvara maten i kallt kylskåp, ca 4–5 grader, så håller den länge. Frys snabbt in mat som inte går åt och packa i platta paket som är lätta att tina. Det mesta går utmärkt att frysa.

Tips om du vill komponera en egen buffé!

  • Surdegsbröd
  • Lite finare knäckebröd, t ex fröknäcke
  • Stora kapris
  • Oliver (vänd runt med olivolja så blir de blanka och goda)
  • Gravad/kallrökt lax i skivor garnerad med citron
  • Röror (hummus, tzatziki m m)
  • Cocktailtomater
  • Ost, t ex cheddar, ädelost, lagrad grevé eller brietårta
  • Exotiska frukter
  • Kex av olika slag
  • Soltorkade tomater
  • Olika alkoholfria drycker på flaska
  • Mixsallad
  • Melon av olika sorter
  • Crostini med tapenade, eller kronärtskocksröra (finns att köpa färdigt)
  • Rotruktschips eller lantchips
  • Färska örter Servera gärna alternativ till gäster som är laktos- eller glutenintoleranta.

Våra godaste recept!

Dela vår passion för maten, laga goda recept och samlas runt bordet. Här har vi samlat alla våra receptfavoriter.

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies