Kålsorter
Kål är fantastiskt. En näringsrik och mångsidig råvara som är lätt att få tag på året om, och som innehåller massor av C-vitaminer och antioxidanter samt kalcium och järn. Dessutom är kål både billigt och gott. Här hittar du fakta om olika kålsorter och tips på goda rätter!
Grönkål
- Grönkålen är god att servera rå, men tänk på att den först ska kramas med salt och syra som bryter ner fibrerna (gäller även savoykål).
- Prova att fräsa grönkålen i olja med vitlök eller smörstek med lite citron och salt. Supergott!
- Rostad i ugnen blir den till krispiga grönkålschips!
Brysselkål
Den lilla kålen med den stora smaken!
Förkoka gärna brysselkålen om du vill ha mindre beska. Halvera och stek den i smör och blanda med stekt sidfläsk eller bacon.
Brysselkål är också underbart gott ihop med brynt smör och hasselnötter. Eller med citron och honung.
Rödkål
Rödkålen är en favorit i sallader där den ger ett vackert lyft med sin härliga färg. Servera gärna rödkålen med en vinägrett eller i en sallad med feta, apelsin, citron, rostade frön och nötter. Varmt tillagad får den god hjälp av lite syra och sötma!
Savojkål
Med sin fina milda smak passar savoykål perfekt att använda i sallader. Men den är också väldigt god smörstekt, gratinerad, stuvad eller som ingrediens i woken. Och gör du kåldolmar så blir de ännu finare med de krusiga djupgröna bladen!
Svartkål
Svartkål är en väldigt vacker kålsort som smakar bäst tillagad. Godast blir den till exempel som svartkålssoppa, gräddstuvad, fräst med svamp, med lök och vitlök eller blandad med knaperstekt bacon.
Kålrabbi
Kålrabbi går att använda till mycket. Den är ljuvligt god råriven, men också kokt i saltat vatten serverad med olivolja och riven parmesan. Eller istället för pommes frites - olja, salta och in i ugnen tills de blir lagom krispiga. Ja, kålrabbi passar till och med på pizza!