Midsommardukning

Lägg lite extra tid på midsommardukningen i år. Med fina blommor, vackert porslin och all den goda maten får du det vackraste midsommarbordet någonsin!

1. Ta in naturen

Utnyttja att våra ängar och trädgårdar är som allra vackrast just nu, och begränsa dig inte till att sätta blommorna i vas. Dekorera maten med ätbara blommor eller lägg ett långt grässtrå med fin vippa på servetten vid varje tallrik. Bjud på krämig potatissallad med örter och blommor. 

2. Dela upp buketten

I stället för en stor bukett som skymmer sikten – dela upp blommorna i små buketter och ställ på rad längs mitten av bordet. Blanda olika små vaser, tomma senapsglas eller barnmatsburkar går också bra! Föredrar du ett rejält blomsterarrangemang så dignar naturen nu av ormbunkar, hundkäx och lupiner.  Du kan också dekorera bordet med godsaker i glasburkar.

3. Hårt mot mjukt

Bryt av de mjuka dukarna och servetterna med vackra, släta stenar. Varför inte skriva namn på dem och använda som bordsplacering? Hemgjort citronsalt blir en både vackert och  god dekoration.

4. Man tager vad man haver

Använd lakan om du får slut på dukar. Gamla lakan eller kökshanddukar kan du riva sönder och använda som rustika servetter.

5. Servettringar med stil

Servettringar känns kanske som en onödig pryl, men de kan lyfta hela bordet! Och det behöver inte vara svårare än att linda ett fint sidenband, lite jutesnöre eller lite murgröna runt. Eller sätt ett godisarmband runt servetten, som en liten present till varje gäst! Köp fina servetter här.

6. Sätt färg på dagen

Välj ett färgtema så känns kalaset genast mer genomtänkt. Ta gärna två färger, till exempel gult och blått till midsommar, och det kan vara så enkelt som att välja servetter och sugrör i de valda färgerna. 

7. Flagga för fest

Egna flaggspel är superenkla att göra, och höjer feststämningen direkt! Klipp olikfärgade papper i trianglar och gör två hål med hålslag i kanterna av den breda basen. Trä upp på ett fint snöre och häng upp i taket.

8. Organisera buffén

Tänk till ett varv när du dukar upp buffén. Ställ maten i den ordning man tar, och lägg flera bestick vid varje fat, så flera kan ta samtidigt. Tallrikar ska förstås stå först, men besticken kan ligga sist. Linda in varje bestickpar i en servett så ser det trevligare ut. Det kan vara smart att ställa glas och dryck på ett eget bord, för att slippa trängsel. Här får du hjälp att planera buffén. 

9. Skylta upp

Skriv små skyltar och sätt vid maten. En kort beskrivning av vad som finns på faten och eventuell allergiinformation uppskattas alltid! All den goda midsommarmaten finns här.

10. Detaljer kring drycken

Du behöver inte ha matchande glas och porslin. Ställ glasen på en bricka så känns det ändå sammanhållet och variationen blir en fin detalj. Bag in box är praktiskt om man är många, men häll upp vinet på karaff så ser det trevligare ut, och du kan fylla på med kallt vin efterhand. Recept på somriga drinkar.