Thaispett med jordnötssås
  • Tid 150 min
  • Ugn 250º

Thaispett med jordnötssås

4.5 (2 betyg)

  • Tillagningstid 150 min
  • Ingredienser 18
  • Ugnstemperatur 250º

Ingredienser

4 portioner
  • 25 st blötlagda träspett
  • 600 g fläskkött, filé eller färsk skinka
Marinad:
  • 0.5 dl majsolja
  • 0.5 dl soja
  • 2 msk farinsocker
  • 1 urkärnad, finhackad röd chili
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 2 msk hackad koriander
  • 1 liten citron eller dubbla antalet lime, pressad saft
Jordnötssås:
  • 2 dl salta jordnötter
  • 1 msk druvkärneolja
  • 1 liten hackad gul lök
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 2 tsk farinsocker
  • 2 msk soja
  • 1 tsk sambal oelek
  • 2 msk riven färsk ingefära
  • 2 dl kokosmjölk
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Skär fläskköttet i strimlor och trä upp två bitar kött på varje spett. Blanda marinaden, spara lite i en skål till serveringen. Lägg spetten på ett fat, häll över resten av marinaden och marinera ett par timmar.

  2. 2

    Hetta upp en stekpanna och rosta jordnötterna under omrörning. Häll upp dem i en matberedare och hacka dem grovt. Värm olja i en stekpanna och låt lök och vitlök fräsa utan att ta färg.

  3. 3

    Häll ner löken i matberedaren tillsammans med farin, soja, sambal, eventuellt ingefära samt kokosmjölk och kör matberedaren till dess att jordnötterna är riktigt finhackade och såsen blivit tjockflytande.

  4. 4

    Tag upp spetten ur marinaden. Grilla spetten över glödande kol några minuter eller värm ugnen till 250°C. Hetta upp en långpanna och lägg spetten i den heta pannan. Skydda träspetten med en folieremsa. Sätt på grill och stek spetten högst upp i ugnen 2-3 minuter.

Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar