Tårta med kallrökt lax
  • Tid 35 min + minst 3 tim i kylen

Tårta med kallrökt lax

3 (2 betyg)

Den perfekta rätten på en buffé! Laxtårtan kan också serveras som förrätt på stora kalas då den med fördel kan förberedas dagen innan. Garnera tårtan strax innan servering.

  • Tillagningstid 35 min + minst 3 tim i kylen
  • Ingredienser 14

Ingredienser

12 bitar
  • 200 g kavring (6-7 skivor)
  • 75 g smör, smält
Fyllning:
  • 4 gelatinblad
  • 400 g kallrökt lax
  • 3 dl gräddfil
  • 2 dl crème fraiche
  • 0.5 dl hovmästarsås
  • 1 liten rödlök, finhackad
  • 1 dl finhackad dill
Garnering:
  • kallrökt lax
  • rädisor
  • citron, skivad
  • dill
  • gräslök
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Mixa kavringen till ett fint smul i en matberedare och blanda med smält smör. Tryck ut i botten på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt stå i kylen ca 15 min.

  2. 2

    Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 10 min. Skär laxen i tunna strimlor och finhacka den sedan.

  3. 3

    Blanda gräddfil, crème fraiche, hovmästarsås, lök och dill. Lyft upp gelatinbladen och smält varsamt på medelvärme i en liten kastrull, ta från värmen. Rör ner 1 dl av smeten i det smälta gelatinet så det är väl blandat. Rör sedan ner det i resten av smeten. Blanda ner laxen och häll smeten i formen. Täck med plast och låt stå i kylen minst 3 tim.

  4. 4

    Garnera gärna med lax, rädisor, citron och örter vid servering.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Kläm fast ett smörpapper i botten för att lättare kunna lyfta tårtan ur formen.
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

1 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Birgitta

    Perfekt att byta sillen mot lax.