För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies

Tant gredelin

Betyg (1-5):
4 (1 betyg)

Ugnstemperatur:175º
12 bitar
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • Tårtbotten:
  • 400 g vit choklad
  • 100 g rumstempererat smör
  • 100 g strösocker
  • 2 ägg
  • 0.5 lime, rivet skal och saft
  • 0.5 dl koncentrerad flädersaft
  • 100 g vetemjöl
  • 0.5 tsk bakpulver
  • Ganache pimpad med pecannötter:
  • 150 g pekannötter
  • 200 g mörk choklad, 70%
  • 1.5 dl vispgrädde
  • 25 g smör
  • Björnbärs- och violmousse:
  • 3 gelatinblad
  • 500 g frysta björnbär
  • 0.5 dl strösocker
  • 1.5 dl grekisk yoghurt
  • 4.5 dl vispgrädde
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk violessens
  • Dekoration:
  • björnbär, färska eller tinade
  • violer
  • Redskap:
  • sockerkaksform i silikon, 2,5 liter, 22 cm i diameter
  • kökstermometer

Gör så här

  1. Skalet: Temperera eller bara smält den vita chokladen. Pensla insidan av silikonformen med hälften av chokladen. Försök att täcka så jämt som möjligt. Ställ in formen i kylen så att chokladen får sätta sig och pensla sedan på resten. Fokusera lite extra på de områden som du ser har ett tunnare lager. Ställ åter formen i kylen medan du fortsätter med tårtan. <br /> Du behöver inte temperera den vita chokladen, tårtan blir fin ändå. Dock så blir chokladen blankare och den får ett härligare “knäck” i sig när du biter i den. <br /> Temperering: Hacka den vita chokladen fint. Smält hälften i ett vattenbad tills den når 40°. Här behövs en kökstermometer. Ta sedan skålen från vattenbadet och blanda ner resterande hackad choklad. Rör om tills blandningen når 25°. Sätt tillbaka chokladen över vattenbad och fortsätt att röra tills den kommer upp till 29°. Nu är den klar!

Tårtbotten:

  1. Smöra och mjöla en springform med lika stor, eller större, diameter som din sockerkaksform i silikon. Rör det rumstempererade smöret krämigt med strösockret. Blanda ner ett ägg i taget. Tillsätt rivet limeskal och saft samt flädersaften. Det kommer att se ut som att smeten har skurit sig, men det löser sig! Rör ner vetemjölet och blanda till en jämn smet. Fyll springformen med smeten och grädda cirka 25 minuter. Den ska vara torr i mitten. Ta ut och låt svalna.

Ganache pimpad med pekannötter:

  1. Rosta pekannötterna i en torr, het, stekpanna. Var försiktig så att de inte bränns. Hacka nötterna grovt. Hacka den mörka chokladen fint. Koka upp grädden i en kastrull. Ta kastrullen från plattan och tillsätt den hackade chokladen. Rör om tills den har smält och blanda sedan ner smöret. Rör till en sammetslen choklad ganache och vänd ner de hackade pekannötterna. Låt svalna något innan du häller ner det i botten av chokladformen. (Detta så att den vita chokladen inte smälter.)

Björnbärs- och violmousse:

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Värm björnbären med strösocker i en kastrull. Låt puttra tills björnbären har börjat mosa till sig och sockret har löst sig. Sätt en sil över en skål och pressa se¬dan björnbären genom silen med hjälp av en sked så kärnorna försvinner. Vispa grekisk yoghurt, vispgrädde, strösocker och violessens fast och fluffigt i en bunke.<br /> Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma björnbärspurén så att de smälter. Vänd sedan ner purén i det vispade yoghurt- och gräddfluffet. Häll ner moussen i chokladformen, över ganachen. Jämna till ytan med en slickepott.

Montering:

  1. Ta fram den avsvalnade tårtbotten och skär ut ett hål i mitten, så att den pas¬sar ner i formen. Skär eventuellt till kanterna om bottnen är för stor. Lägg tårt¬botten över moussen och plasta in. Låt stå i kylen i minst 1 timme. Nu är det bara att vända upp tårtan på ett serveringsfat och sedan försiktigt vika upp silikonformen och dra loss. <br /> Fyll hålrummet i mitten med färska eller tinade björnbär och dekorera med färska violer eller några andra lila blommor. Violer växer för övrigt i skuggrika partier, så ut på jakt och leta!

Tips

Vid servering krävs en vass kniv, en tårtspade kommer du inte långt med! Violessens finns att köpa på nätet.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Ragna

2020-04-11

Som alla Tårta vs Tårta recepten - det blir väldigt mycket mousse. Man behöver verkligen en tvåliters form. Hade inte det utan fick dela upp i mindre formar. Men det innebär också att det blir väldigt tjockt lager av den vita chokladen = dvs stenjävla hårt att skära igenom. Vass kniv räckte inte! Och moussen orkar inte hålla emot det trycket utan tårtan bara flyter ut på sidorna... Sådär vackert va. Var också svårt att få av formen även fast det var silikon. Satt bra fast ändå. Chokladen sprack på sidorna. Funderar på om det blivit bättre att smörja silikonformen också. Annars var tårtan väldigt god, bra balans mellan de tre olika lagren. Vette fasiken hur mycket violessensen påverkade. Ihop med det andra så var det svårt att notera den. Silade inte bort björnbärskärnorna, tycker det är slöseri. Mixade bara allt efter kokning bara. Gick utmärkt. anväder agar agar istället för gelatin pga vegetarianer. Inga problem. Tyckte moussen blev för söt, så struntade i 1 dl socker, hade bara 0,5 dl.

Liknande recept

Coop Extras jubileumstårta

(13)

Ris à la Malta med hjortron

(3)

Hallontarte

(35)

Enkel cheesecake

(53)

Citronkaka med vallmofrö

(6)

Jordgubbstrifle med sockerkaka och pistagenötter

(16)

Mandelmusslor med färska hallon

(11)

Glasstårta med sockerkaka och tre sorters glass

(7)
23 st
  • Ingredienser (23)
  • Tårtbotten:
  • 400 g vit choklad
  • 100 g rumstempererat smör
  • 100 g strösocker
  • 2 ägg
  • 0.5 lime, rivet skal och saft
  • 0.5 dl koncentrerad flädersaft
  • 100 g vetemjöl
  • 0.5 tsk bakpulver
  • Ganache pimpad med pecannötter:
  • 150 g pekannötter
  • 200 g mörk choklad, 70%
  • 1.5 dl vispgrädde
  • 25 g smör
  • Björnbärs- och violmousse:
  • 3 gelatinblad
  • 500 g frysta björnbär
  • 0.5 dl strösocker
  • 1.5 dl grekisk yoghurt
  • 4.5 dl vispgrädde
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk violessens
  • Dekoration:
  • björnbär, färska eller tinade
  • violer
  • Redskap:
  • sockerkaksform i silikon, 2,5 liter, 22 cm i diameter
  • kökstermometer

Tant gredelin

Betyg (1-5):
4 (1 betyg)

Ugnstemperatur:175º
12 bitar
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Skalet: Temperera eller bara smält den vita chokladen. Pensla insidan av silikonformen med hälften av chokladen. Försök att täcka så jämt som möjligt. Ställ in formen i kylen så att chokladen får sätta sig och pensla sedan på resten. Fokusera lite extra på de områden som du ser har ett tunnare lager. Ställ åter formen i kylen medan du fortsätter med tårtan. <br /> Du behöver inte temperera den vita chokladen, tårtan blir fin ändå. Dock så blir chokladen blankare och den får ett härligare “knäck” i sig när du biter i den. <br /> Temperering: Hacka den vita chokladen fint. Smält hälften i ett vattenbad tills den når 40°. Här behövs en kökstermometer. Ta sedan skålen från vattenbadet och blanda ner resterande hackad choklad. Rör om tills blandningen når 25°. Sätt tillbaka chokladen över vattenbad och fortsätt att röra tills den kommer upp till 29°. Nu är den klar!

Tårtbotten:

  1. Smöra och mjöla en springform med lika stor, eller större, diameter som din sockerkaksform i silikon. Rör det rumstempererade smöret krämigt med strösockret. Blanda ner ett ägg i taget. Tillsätt rivet limeskal och saft samt flädersaften. Det kommer att se ut som att smeten har skurit sig, men det löser sig! Rör ner vetemjölet och blanda till en jämn smet. Fyll springformen med smeten och grädda cirka 25 minuter. Den ska vara torr i mitten. Ta ut och låt svalna.

Ganache pimpad med pekannötter:

  1. Rosta pekannötterna i en torr, het, stekpanna. Var försiktig så att de inte bränns. Hacka nötterna grovt. Hacka den mörka chokladen fint. Koka upp grädden i en kastrull. Ta kastrullen från plattan och tillsätt den hackade chokladen. Rör om tills den har smält och blanda sedan ner smöret. Rör till en sammetslen choklad ganache och vänd ner de hackade pekannötterna. Låt svalna något innan du häller ner det i botten av chokladformen. (Detta så att den vita chokladen inte smälter.)

Björnbärs- och violmousse:

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Värm björnbären med strösocker i en kastrull. Låt puttra tills björnbären har börjat mosa till sig och sockret har löst sig. Sätt en sil över en skål och pressa se¬dan björnbären genom silen med hjälp av en sked så kärnorna försvinner. Vispa grekisk yoghurt, vispgrädde, strösocker och violessens fast och fluffigt i en bunke.<br /> Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma björnbärspurén så att de smälter. Vänd sedan ner purén i det vispade yoghurt- och gräddfluffet. Häll ner moussen i chokladformen, över ganachen. Jämna till ytan med en slickepott.

Montering:

  1. Ta fram den avsvalnade tårtbotten och skär ut ett hål i mitten, så att den pas¬sar ner i formen. Skär eventuellt till kanterna om bottnen är för stor. Lägg tårt¬botten över moussen och plasta in. Låt stå i kylen i minst 1 timme. Nu är det bara att vända upp tårtan på ett serveringsfat och sedan försiktigt vika upp silikonformen och dra loss. <br /> Fyll hålrummet i mitten med färska eller tinade björnbär och dekorera med färska violer eller några andra lila blommor. Violer växer för övrigt i skuggrika partier, så ut på jakt och leta!

Tips

Vid servering krävs en vass kniv, en tårtspade kommer du inte långt med! Violessens finns att köpa på nätet.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Ragna

2020-04-11

Som alla Tårta vs Tårta recepten - det blir väldigt mycket mousse. Man behöver verkligen en tvåliters form. Hade inte det utan fick dela upp i mindre formar. Men det innebär också att det blir väldigt tjockt lager av den vita chokladen = dvs stenjävla hårt att skära igenom. Vass kniv räckte inte! Och moussen orkar inte hålla emot det trycket utan tårtan bara flyter ut på sidorna... Sådär vackert va. Var också svårt att få av formen även fast det var silikon. Satt bra fast ändå. Chokladen sprack på sidorna. Funderar på om det blivit bättre att smörja silikonformen också. Annars var tårtan väldigt god, bra balans mellan de tre olika lagren. Vette fasiken hur mycket violessensen påverkade. Ihop med det andra så var det svårt att notera den. Silade inte bort björnbärskärnorna, tycker det är slöseri. Mixade bara allt efter kokning bara. Gick utmärkt. anväder agar agar istället för gelatin pga vegetarianer. Inga problem. Tyckte moussen blev för söt, så struntade i 1 dl socker, hade bara 0,5 dl.

Liknande recept

Coop Extras jubileumstårta

(13)

Ris à la Malta med hjortron

(3)

Hallontarte

(35)

Enkel cheesecake

(53)

Citronkaka med vallmofrö

(6)

Jordgubbstrifle med sockerkaka och pistagenötter

(16)

Mandelmusslor med färska hallon

(11)

Glasstårta med sockerkaka och tre sorters glass

(7)