Tamales

Tamales

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(8)

Tamales är ursprungligen en sydamerikansk rätt av majsdeg med köttfyllning, serverad i majskolvsblad. Här fylls degen med kyckling och serveras på kålblad.

Tillagningstid: 2 tim
4 portioner
  • 500 g kycklingklubbor
  • 2 msk smör
  • 2 lagerblad
  • 10 hela svartpepparkorn
  • Fyllning:
  • 3 salladslökar, tunt skivade
  • 2 röd chili, finhackade
  • 1 kruka koriander, hackad
  • 2 msk neutral olja
  • 0.5 tsk salt
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • Deg:
  • 5 dl majsströbröd
  • 5 dl vetemjöl
  • 1.5 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 50 g smör, smält
  • 5 dl buljong, från kycklingkoket
  • Tillbehör:
  • 12 vitkålsblad
  • 1 msk neutral olja, till stekning
  • buljong, det som är kvar från kycklingkoket

Gör så här

  1. Lägg kycklingen i en kastrull och häll på vatten så att det täcker. Tillsätt smör och kryddor och låt koka under lock 30 min. Sila av buljongen och spara till degen och serveringen.

Fyllning:

  1. Plocka köttet från kycklingen och strimla. Blanda med resten av ingredienserna till fyllningen.

Deg:

  1. Blanda alla torra ingredienser och tillsätt smör och buljong. Arbeta ihop till en slät deg. Dela degen i 12 bitar och platta till varje bit på mjölat bakbord till en rektangel. Fördela fyllningen som en sträng i mitten av degen. Vik degen över fyllningen så att den täcks, och tryck ihop kanterna till ett degknyte. Ånga fyra knyten i taget i 10 min. Hit kan förberedas.

Vid servering:

  1. Koka kålbladen 5 min i saltat vatten. Stek de ångade knytena i olja tills de får fin färg. Servera stekta tamales med kål och buljong.

Tips

Det går bra att ånga knytena i ett durkslag i en stor kastrull med lock.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Tamales
19 st
  • Ingredienser (19)
  • 500 g kycklingklubbor
  • 2 msk smör
  • 2 lagerblad
  • 10 hela svartpepparkorn
  • Fyllning:
  • 3 salladslökar, tunt skivade
  • 2 röd chili, finhackade
  • 1 kruka koriander, hackad
  • 2 msk neutral olja
  • 0.5 tsk salt
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • Deg:
  • 5 dl majsströbröd
  • 5 dl vetemjöl
  • 1.5 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 50 g smör, smält
  • 5 dl buljong, från kycklingkoket
  • Tillbehör:
  • 12 vitkålsblad
  • 1 msk neutral olja, till stekning
  • buljong, det som är kvar från kycklingkoket

Tamales

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(8)

Tamales är ursprungligen en sydamerikansk rätt av majsdeg med köttfyllning, serverad i majskolvsblad. Här fylls degen med kyckling och serveras på kålblad.

Tillagningstid: 2 tim
4 portioner

Gör så här

  1. Lägg kycklingen i en kastrull och häll på vatten så att det täcker. Tillsätt smör och kryddor och låt koka under lock 30 min. Sila av buljongen och spara till degen och serveringen.

Fyllning:

  1. Plocka köttet från kycklingen och strimla. Blanda med resten av ingredienserna till fyllningen.

Deg:

  1. Blanda alla torra ingredienser och tillsätt smör och buljong. Arbeta ihop till en slät deg. Dela degen i 12 bitar och platta till varje bit på mjölat bakbord till en rektangel. Fördela fyllningen som en sträng i mitten av degen. Vik degen över fyllningen så att den täcks, och tryck ihop kanterna till ett degknyte. Ånga fyra knyten i taget i 10 min. Hit kan förberedas.

Vid servering:

  1. Koka kålbladen 5 min i saltat vatten. Stek de ångade knytena i olja tills de får fin färg. Servera stekta tamales med kål och buljong.

Tips

Det går bra att ånga knytena i ett durkslag i en stor kastrull med lock.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!