Syrade rotfrukter

Syrade rotfrukter

5 (1 betyg)

 • Ingredienser 8

Ingredienser

1 sats
 • 1 kg rotfrukter, t ex 3/4 kg morötter och 1/4 kg
 • palsternacka eller rotselleri
 • 2 gula lökar
 • 2 gröna paprikor
 • 1 tsk dragon eller oregano
 • 0.75 msk salt
 • 1 tsk senapsfrö
 • 1.5 dl vassla
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

 1. 1

  Gör först vassla som ska sätta fart på syrningen: Häll rumsvarm fil eller yoghurt i en kaffebryggtratt med filter eller i en silduk. Låt stå 3-4 timmar eller över natten. Av 1 liter fil eller naturell yoghurt får man ca 5 dl avrunnen vassla. Massan i silen kan användas som Färskost - Kvarg eller Mager filsås.

 2. 2

  Olika rotfrukter kan syras var för sig eller i blandning. Rotfrukterna ska vara fullt utvuxna. Välj t ex svenska höstmorötter, inte späda picklesmorötter.

 3. 3

  Ofta räcker det att borsta morötter och palsternackor rena, men om skalen verkar grova bör de skrapas. Kålrötter, rotselleri och rödbetor bör skalas.

 4. 4

  Skala löken. Dela, kärna ur och skölj paprikorna. Grovriv eller strimla rotfrukterna, strimla paprikorna och skiva löken, i matberedare, råkostkvarn eller på rivjärn.

 5. 5

  Varva rotfrukterna i syrningskärlet, lite i taget. Packa ihop den med knytnäven eller t ex en potatisstöt, så kraftigt att vätska dras ur. Vätskan ska inte hällas av.

 6. 6

  Häll på vasslan. Lägg på en tallrik, lagom stor att ligga direkt på rotfrukterna som ett tätt lock. Sätt på en tyngd, t ex en vattenfylld skål eller burk, så att rotfrukterna ligger i lätt press.

 7. 7

  Kontrollera efter någon timme att rotfrukterna saftat sig så att lagen står över tallriken. Fyll annars på med en svag saltlag (1 krm salt till 1 dl vatten).

 8. 8

  Låt syrningskärlet stå rumsvarmt (ca 20°C) i 5-7 dygn, därefter gärna något svalare (16-18°C) i 1-2 veckor.

 9. 9

  Obs! Lyft på tallriken efter 4-5 dagars syrning och kontrollera att rotfrukterna har frisk syrlig lukt. Man kan också testa pH-värdet med indikatorpapper som köps på apotek. När grönsakerna är genomsyrade ska pH-värdet vara 4-4,1. De är då färdiga att flyttas över i glasburkar och förvaras på sval plats.

 10. 10

  Ös sedan över rotfrukterna och lag i rena glasburkar och sätt på lock. Förvara dem i kylskåp eller sval källare (4-8°C), men inte fryskallt. Efter ca 4 veckors har kålen full arom.

Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar