Sydländsk grytstek
  • Tid 2 tim
  • Ugn 100-125º

Sydländsk grytstek

2.79 (34 betyg)

Mittemellan söndagsstek och mustig gryta hittar vi grytsteken som har allt från båda världar, plus lite till.

  • Tillagningstid 2 tim
  • Ingredienser 13
  • Ugnstemperatur 100-125º

Ingredienser

6 portioner
  • 1 kg benfritt nötkött, eller lite mer med ben
  • 4 skivor strimlat rökt sidfläsk, eller bacon
  • 1 msk smör
  • 1.5 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 2 skalade vitlöksklyftor
  • 2 lagerblad
  • 1 dl hackad färsk timjan, eller oregano
  • 3 dl vitt vin, eller vatten
  • 1 msk vinäger
  • 3 msk tomatpuré
  • 10 steklökar
  • 5 tjockt skurna morötter
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Bind eventuellt upp steken. Stek fläsk eller bacon i en stekpanna på medelstark värme, ta upp dem. Bryn steken runt om i fettet i en gryta. Krydda med salt och peppar. Lägg i fläsk eller bacon, vitlöksklyftor, lagerblad och oregano eller timjan.

  2. 2

    Blanda vin eller vatten, vinäger och tomatpuré. Späd vid sidan av steken med hälften av blandningen och resten under stekningen. Efterstek under lock på svag värme ovanpå spisen eller i ugnen, 100° om det är bog, 125° om det är fransyska.

  3. 3

    Ös köttet med skyn ett par gånger under tiden. Lägg i lök och morötter efter cirka 50 minuter. Efterstek ytterligare cirka 30 minuter. Vid 60° innertemperatur är steken rosa, vid 70° genomstekt. Ta upp steken och skär den i skivor. Servera med till exempel råstekt potatis och grönsaker.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Om man inte hittar någon steklök, eller finner tid att skala de små kan man alltid byta ut dessa mot samma vikt av hederlig gul lök.
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar