Surdegsbröd med fikon och hasselnötter
  • Tid 20 tim
  • Ugn 275-225º

Surdegsbröd med fikon och hasselnötter

4 (1 betyg)

  • Tillagningstid 20 tim
  • Ingredienser 10
  • Ugnstemperatur 275-225º

Ingredienser

2 st
Dag 1:
  • 1 dl rågsurdegsgrund
  • 1.75 dl rågmjöl
  • 2 dl vatten
Tillsätts dag 2:
  • 250 g torkade fikon
  • 5 dl vatten
  • 8 dl vetemjöl special
  • 7 dl rågsikt
  • 1 msk flingsalt
  • 200 g hackade hasselnötter
  • 4 isbitar
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Dag 1, kväll:

  2. 2

    Rör ihop rågsurdegsgrund, rågmjöl och vatten i en bunke, plasta in och låt stå i rumstemperatur.

  3. 3

    Dag 2, morgon:

  4. 4

    Koka upp vatten och lägg i fikonen. Låt ligga i några minuter, skölj i kallt vatten och dela i mindre bitar. Blanda gårdagens blandning med alla ingredienser utom fikon och nötter i degblandare och kör på låg hastighet i 10 minuter. Tillsätt nötter och frukt och kör ytterligare 3 minuter. Täck bunken med plastfolie. Låt degen jäsa tills den är dubbelt så stor, 4-8 timmar.

Dag 2, kväll:

  1. 1

    Häll ut den på ett ordentligt mjölat bakbord och dela den i två delar. Dra ut degen, vik in kanterna mot mitten. Degen är kladdig, så använd en degskrapa. Lägg ett bakplåtspapper på en bricka och strö på lite rågmjöl.

  2. 2

    Lägg bröden på det mjölade pappret med skarven neråt. Strö på lite rågmjöl, lägg en handduk ovanpå och låt jäsa i rumstemperatur cirka 1 timma. Värm under tiden ugnen till 275 grader. Sätt en plåt längst ner och en i mitten av ugnen. Snitta bröden med en vass kniv. Låt pappret med bröden glida över från brickan till den övre heta plåten i ugnen.

  3. 3

    Lägg in några isbitar på nedre plåten och stäng luckan. Sänk värmen till 230 grader efter 10 minuter. Ytterligare några minuter senare kan du öppna ugnen och snabbt vädra ut ångan. Efter cirka 30 minuter, stick in en stektermometer i brödet. Vid en innertemperatur på 98 grader är brödet klart. Låt svalna på galler utan bakduk.

Sätt ett betyg

2 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • ingrid brodin

    ett underbart bröd som passar till allt! Pålägg, olika ostsorter den nykokta marmeladen etc

  • Maria

    Hur gör man rågsurdegsgrund som används dag 1? Saknar recept, kunde inte hitta det bland era recept mvh Maria